≫ 

Zavod za javno zdravlje: Nismo autor snimka sa savetima građanima kako da se ponašaju kad je vazduh zagađen

Zavod za javno zdravlje Beograd nije ni konsultacijama učestvovao u njegovom kreiranju

  • 3
Smog zagađenje vazduha kašalj Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu navodi da nisu oni autor video snimaka koji savetuju građane kako da se ponašaju u slučaju prekomernog zagađenja vazduha a koji se emituju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

Kako navode, pojedinci na društvenim mrežama kao i pojedinim medijima napadaju ovaj zavod, iako sa video snimkom oni nemaju ništa.

Tim povodom u Zavodu ističu da oni ni na koji način nisu učestvovali u kreiranju pomenutih videa, čak ni kao konsultant.

Podsećju da je portal beoeko.com e vlasništvo Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koji je kreiran od strane stručnjaka Zavoda i čije redovno održavanje i kontinuirano unapređenje finansira Zavod.

"Na ovom portalu se 24 sata 365 dana u godini prikazuju koncentracije zagađujućih materija, a podaci se direktno generišu sa svih automatskih mernih stanica. Pristup portalu je omogućen javnosti bez ikakvih prepreka. Zahvaljujući ovim automatskim mernim stanicama, čije korišćenje i održavanje zahteva velike ljudske i finansijske resurse, javnost je u realnom vremenu (nakon svakog sata) obaveštena o kvalitetu vazduha, bilo da je kvalitet zadovoljavajući ili da je vazduh zagađen" - navode u Zavodu. 

Preporuke za ponašanje u zavisnosti od kvaliteta vazduha, koje su detaljno objavili lekari Zavoda na portalu beoeko.com, su u potpunosti usklađene sa preporukama Evropske agencije za zaštitu životne sredine i Svetske zdravstvene organizacije.

Prema članu 31. Zakona o zaštiti vazduha:

"U zonama i aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju, kada je ugrožen kapacitet životne sredine ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru, nadležni organ autonomne pokrajine i nadležni organ jedinice lokalne samouprave dužan je da donese Plan kvaliteta vazduha sa cilјem da se postignu odgovarajuće granične vrednosti ili cilјne vrednosti utvrđene aktom iz člana 18. stav 1. ovog zakona."

Dodaju da Gradski zavod za javno zdravlje Beograd nije niti nadležan organ autonomne pokrajine niti nadležan organ jedinice lokalne samouprave za donošenje planova kvaliteta vazduha, već je za to nadležan Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    10. novembar 2022 | 15:02

    Pa bolje da jeste vi ionako nicemu ne sluzite osim da primate dobre plate treba vas rasformirati...

  • Nikola

    10. novembar 2022 | 17:43

    Do pre dvadesetak godina sve toplane su bile na mazut i ugalj pa nije bilo ovoliko halabuke o zagađenju vazduha. Ne može se u dvomilionskom gradu očekivati Zlatiborski vazduh. Nisam do sada čuo ni jedan smislen predlog kako smanjiti zagađenje a svi trube o tome.

  • Dobrica

    10. novembar 2022 | 15:21

    Tesko onom ko vam padne na ruke!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA