• 3
 ≫ 

Osnovce čeka jednostavnija matura: Pomoćnik ministra im dao savet kako da izaberu predmet na trećem testu

 ≫ 

Rok za izjašnjavanje o predmetu je 30. decembar

 • 3
OŠ Laza Kostić

Foto: Marko Jovanović

Sadašnji osnovci trebalo bi da imaju lakšu, ili bar jednostavniju malu maturu. Učenici će se izjašnjavati za jedan predmet na trećem testu od dosadašnjih pet.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u da je objavljen izveštaj o rezultatima malih maturanata, koji su sada prva godina i koji pokazuju da su u odnosu na prethodne generacije neznatno slabiji iz određenih predmeta.

"Završni ispit se realizuje od 2011. godine. Prvo su krenula dva testa iz srpskog i matematike, a onda je 2014. godine dodat i kombinovani test. Kombinovani test ima svoju razvojnu fazu i bila je predviđena revizija tog testa. Nakon procedura 15. juna bila je proba za sadašnje osmake da izaberu jedan od pet predmeta", naveo je Pašić.

Prema njegovim rečima, najčešće su birali biologiju, geografiju, hemiju, istoriju, a najmanje fiziku, a ako se pogledaju rezultati sve je bilo obrnuto.

Napominje da su najbolji rezultati bili iz fizike, pa onda iz istorije, geografije, hemije i najlošiji iz biologije.

Savetuje roditelje i učenike da urade kombinovane testove od poslednjih pet godina i da onda sagledaju iz kog predmeta su ostvarili najbolje rezultate i onda neka ta dva predmeta uđu u uži izbor za treći test.

Kaže da je rok za izjašnjavanje je 30. decembar, a da u izuzetnim objektivnim okolnostima može to da se promeni do 1. februara.

"Postoje dva načina prijave za male maturante. Jedan je fizički, popunjavanjem obrasca roditelji se izjasne koji je treći test, a druga varijanta je elektronskim putem putem portala Moja srednja škola", napomenuo je Pašić.

Napomenuo je da su neke škole već krenule sa pripremama za male maturante, a da postoji e-vežbaonica i da učenici i tako mogu raditi testove.

Govoreći o učeničkom nasilju o kome se ovih dana dosta priča, rekao je da je za vreme korone bilo zastupljeno nasilje kroz digitalni oblik, a sada se vratila nažalost pojava fizičkog nasilja.

"Škole imaju svoje timove za zaštitu učenika od diskriminacije, imaju planove i progreme i cela škola mora da preduzme određene aktivnosti. Nasilje jeste sada dosta vidljivije, uzimajući u obzir i društvene mreže. Ali mi imamo nultu toleranciju na nasilje i škola reaguje na svaku prijavu", istakao je Pašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ?

  11. novembar 2022 | 08:55

  Prijemni ispit treba ukinuti.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Ann

  11. novembar 2022 | 11:56

  Ok, škola ima tim. Ljudi se sastanu i pričaju o nasilju. Koliko to može da pomogne?

  0
  1

  Podelite komentar

 • Mija

  11. novembar 2022 | 10:49

  Koje gluposti!Deca negde prepisuju,negde ne.Nista pametno nismo ni ocekivali.

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok