Već 150 parova čeka na vantelesnu oplodnju sa doniranim ćelijama: Moći će da biraju donora zbog izgleda deteta

Osobe će u klinici u kojoj žele da urade ovaj postupak moći da se izjasne i o tome kako žele da izgleda donor kako bi potomstvo što više ličilo na njih

  • 5
Trudnica posao Foto: Shutterstock

U Srbiji će od 10. decembra biti omogućena vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, jajnim ćelijama i spermatozoidima, a troškove postupaka snosiće Republički fond za zdravstveno osiguranje. Profesor dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a, naglašava da se procenjuje da će u našoj zemlji ovakva vrsta pomoći biti potrebna za oko 1.500 žena ili parova godišnje, kao i da za sada imaju prijavljenih 150 parova.

Sve osobe koje ulaze u proceduru vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom moći će da biraju iz koje evropske banke sa kojom je zaključen ugovor žele da se uvezu jajne ćelije ili spermatozoidi, a oni koji su već u proceduri veštačke oplodnje u inostranstvu, ubuduće će moći da nastave proces u Srbiji.

" Vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom na teret države omogućava se za žene do 45. godine, i to za one koje nemaju partnera i nemaju dete, odnosno parovima gde jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete i kojima je donacija jajne ćelija ili spermatozoida jedini način da dobiju potomstvo. Žene bez partnera će imati pravo na tri stimulisana pokušaja vantelesne sa doniranim spermatozoidima i tri krioembriotransfera sa doniranim spermatozoidima, dok će parovi imati pravo na tri stimulisana postupka vantelesne sa doniranim spermatozoidima, tri pokušaja sa doniranim jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera sa doniranim spermatozoidima ili jajnim ćelijama.

"To praktično znači da sa svim proširenjima u poslednje dve godine žene do 45 godina koje sa svojim partnerom apliciraju za vantelesnu oplodnju sa sopstvenim reproduktivnim materijalom za prvo dete imaju pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka, neograničeni broj kriomebritransfera i pravo na neograničeni broj zamrzavanja embriona. Za drugo dete, bez obzira da li je dobijeno prirodnim putem ili postupkom vantelesne, imaju pravo na dva stimulisana postupka, tri kriomberiotransfera i pravo na neograničeno zamrzavanje embriona. U ovoj godini postupak vantelesne oplodnje omogućen je i parovima kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom, a koji prethodno imaju zamrznut materijal. Imajući u vidu sva prava za VTO koja država finansira i sa novim proširenjem prava sa doniranim reproduktivnim materijalom, Srbija je, pored Izraela, jedina zemlja na svetu koja obezbeđuje toliki obim prava iz oblasti vantelesne oplodnje - rekla je prof. dr Radojević Pkodrić za Politiku.

Kako bi se olakšala procedura, preko e-uprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve institucije.

"Trenutno imamo jednu referentnu banku u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i ona u GAK „Narodni front”. Tu će se nalaziti i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume. Osim njih, biće „uvezani” putem aplikacije i Ministarstvo zdravlja i RFZO, pa će osobe u svakom momentu moći da vide u kom statusu se nalazi njihov zahtev. Čekanje na saglasnost biće maksimalno pet dana, a uvoz će obavljati referentna banka. Žene, odnosno parovi, prikupljaće svu potrebnu dokumentaciju i zakazivati komisiju za BMPO po istom principu kao i kada se ide na običnu vantelesnu oplodnju. Zatim, ono što ostaje korisnicima jeste da u klinici u kojoj žele da urade vantelesnu oplodnju popune obrazac sa svojim karakteristikama, na primer koja su krvna grupa, kolike su im visina i težina, kao i da sami biraju kako žele da izgleda donor kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih" - objašnjava ona. 

RFZO je od početka godine uputio oko 7.200 parova na postupak vantelesne oplodnje, što je u odnosu na isti period prošle godine za oko 1.000 parova više, a do kraja godine, kako kaže direktorka RFZO, očekuje se da će oko 8000 parova biti upućeno na postupak vantelesne oplodnje:

"Od trenutka kada je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina, na postupak vantelesne upućeno je oko 450 žena koje su starije od 43 godine. Usluge vantelesne oplodnje u 2022. godini se na teret RFZO pružaju u sedam državnih ustanova, kao i u 13 privatnih ustanova, što je za tri više nego u prethodnoj godini. Sva dodatna proširenja prava iz oblasti vantelesne oplodnje na teret RFZO-a uvedena su u skladu sa demografskom politikom koju vodi predsednik Srbije, kao i Vlada Republike Srbije."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znaci

    11. novembar 2022 | 10:24

    Umire Srpski rod! Zene nam oplodjuju stranci eeeej bre i vi frajeri ponosni setate tudje dete, fuj

  • Raso

    11. novembar 2022 | 09:31

    Dali je moguce da ce vecina nasih zena dobivati Spermu iz Spanije sta kao nems Srpske Sperme.To se podrazumeva da Spske dece nece biti vise vec uvoz Sperme.Uzas uzas

  • Mama

    11. novembar 2022 | 14:32

    Ovo treba zakonom zabraniti a ne dozvoliti!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA