Lane usvojen Zakon o očuvanju ćirilice: Šta u praksi možemo da učinimo, koji su predlozi iz Vukove Loznice

Očuvati pismo znači očuvati identitet naroda, poruka je iz Vukovog rodnog kraja

  • 3
Anastas Jovanović, Vuk Karadžić „Vuk Stefanović Karadžić“, Anastas Jovanović, oko 1850. Foto: Wikimedia Commons/staresrpskeslike.com/Materialscientist

U mesecu kada se obeležava 235 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, u njegovom rodnom kraju podsećaju na značaj očuvanja jezika i pisma kao kulturnog identiteta jednog naroda. Skupština Srbije je prošle godine usvojila Zakon o očuvanju ćirilice, međutim, pojedinačnu svest teško je promeniti.

Da li smo zaboravili da pišemo ćirilicom i zašto smo na putu da izgubimo ono po čemu smo jedinstveni u celom svetu? Iako je Zakon o očuvanju ćirlice obavezao državna, javna preduzeća i servise informisanja da to pismo koriste kao službeno, svest pojedinca, sudeći bar po natpisima koje srećemo na ulicima, sporo se menja.

- Pismo i jezik su kulturni identitet jednog naroda, ako nema sačuvanog jezika ni pisma, naravno ne postoji ni narod - rekla je Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici.

Srbi su upravo jedini narod u svetu koji u pisanju ravnopravno koristi dva pisma – ćirilicu i latinicu. Iako je svakome dozvoljeno da izabere koje će koristiti, ćirilica je, kažu, ono po čemu se izdvajamo od drugih. U Vukovom kraju, ističu, na sebe su preuzeli ulogu čuvara njegove zaostavištine.

- Kroz ovaj centar, samo u proteklih godinu dana prošlo je više stotina dece koja su se bavila izučavanjem srpskog jezika i ćirličnog pisma. I moram da istaknem da boravak dece iz dijaspore govori u prilog tome da naši ljudi koji žive van granica Srbije jako vode računa o tome da deca koja su tamo možda treća, četvrta generacija uče ćirilično pismo i znaju svoje poreklo - navodi Aleksandra Purić, direktor Naučno-obrazovnog kulturnog centra u Tršiću.

Ćirlica će, prema rečima lingvista, opstati samo ako mlade generacije budemo učili o njenom značaju. Iako je latinica u savremeno, internet doba dostupnija, mogućnost izbora je tu. U lozničkim školama negovanje upotrebe ćirličkog pisma i dalje je tradicija.

Milica Stojanović, učenica OŠ "Vuk Karadžić" u Loznici, kaže da ćirilica može da se čuva tako što se ćirilicom uvek piše u školi, domaći zadaci rade ćirilicom, a da je na telefonu i pri upotrebi računara potrebno odabrati ćirilicu.

- Mi naše đake podstičemo da koriste ćirilicu, da budu ponosni na to što žive u Vukovom kraju i da sutra, ako odu odavde, ističu iz kog kraja dolaze i da je ćirlica njihovo primarno pismo - objašnjava Vladimir Andrić, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Loznici.

Iz Vukovog kraja već skoro devet decenija, još od osnivanja prvog Sabora u čast reformatora srpskog jezika, poručuju: "Ako zaboravimo svoje pismo, zaboravićemo ko smo, odakle smo, gde su nam koreni, i zato sačuvajmo jezik, očuvajmo zemlju."

Video: U Pirotu se opet uči tkanje ćilima: Čuvamo ih kao najveće blago

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вуковац

    15. novembar 2022 | 07:04

    За почетак објављујте вести на ћирилици.

  • BASA

    15. novembar 2022 | 08:43

    Sve Reklame , Imena Prodavnica , Kafića , Restorana , Hotela , Ulica : Napisati Ćirilicom a ispod naziva Latinicom i Stranim jezikom ! Primer su Grci !

  • Било би добро

    14. novembar 2022 | 23:22

    да и Ви користите ћирилицу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA