Počela manifestacija posvećena Lenki Dunđerski, večitoj muzi pesnika: Centralni događaj u subotu

Ove godine manifestacija proširila se na celo mesto i održava se na nekoliko lokacija

  • 0

Manifestacija posvećena Lenki Dunđerski počela je 14. novembra. Posvećena je najznačajnijoj stanovnici Srbobrana i večitoj inspiraciji pesnika kada je u pitanju ljubavna poezija. Dom kulture u Srbobranu pripremio je bogat program koji će trajati do kraja nedelje.

Otvorena je izložba slika sa likovne kolonije "U Lenkinom prstenu" koja je po sedmi put održana u Srbobranu. Predsednik udruženja "Atelje 05" Dragan Simić istakao je da se veliki broj slikara odazvao na koloniju.

- Ovde je oko 30 slikara, od amatera do akademskih umetnika koji su pokušali da beg od stvarnosti potraže u umetnosti. Ranije su to činili zato što je stvarnost dosadna, a sada to čine zato je opasna. Koliko su ovo ozbiljni umetnici pokazuje i činjenica da su učestvovali na brojnim kolonijama i smotrana širom naše zemlje. Ovo je sedma kolonija i ova tema je bila veoma inspirativna. Ovde se zaista uvek lepo slikalo, a umetnici su uglavnom iz Srbobrana, Vrbasa, Novog Sada, Bačke Palanke i šire okoline - istakao je Simić, prenosi RTV.

U "Pozorištancu" će biti održan kabare "Ljubavni vremeplov" u kojoj igraju Vesna Stanković i Vladimir Preradović Lord.

U četvrtak, 17. novembra, od 10 do 17 časova održava se drugi drugi naučni skup ovoga puta sa temom "Porodica Dunđerski - građanska kultura srpske Vojvodine" koji je plod saradnje opštine Srbobran i Matice Srpske. Očekuju se brojni, renomirani naučnici iz oblasti istorije i književnosti koji će dati svoj doprinos istraživanju ove teme.

U petak, 18. novembra u "Pozorištancu" u 19 časova održaće se događaj pod nazivom "Lenkino sazvežđe", muzičko-poetsko veče gde će se okupiti prethodni dobitnici nagrade "Lenkin prsten".

Nagrada da najlepšu ljubavnu pesmu

Centralni događaj je u subotu, 19. novembra, u 19 časova, kada će se po 17. put dodeliti književna nagrada za najlepšu ljubavnu pesmu u prethodnih godinu dana.

U nedelju, 20. novembra, od 19 časova, u "Pozorištancu" održaće se i dodela književne nagrade "Lenkino pero" za najlepše ljubavne pesme mladih talenata, odnosno, učenike završnih razreda osnovne i srednje škole.

Direktor Doma kulture u Srbobranu Dejan Korceba istakao je da se ove godine manifestacija proširila na celo mesto i da se ove godine održava na nekoliko lokacija.

- Ove godine se uključila i narodna biblioteka u Srbobranu sa večerima čitanja ljubavne poezije uz svetlost sveća "Ljubav u stihu" i to će se održavati u četvrtak, petak i subotu od 17 časova. Takođe, planirali smo i vožnju fijakerom kroz Srbobran takođe u četvrtak, petak, subotu i nedelju ukoliko vremenske prilike dozvole. Planirali smo još mnogo iznenađenja zahvaljujući brojnim Srbobrancima koji su se priključili ovoj manifestaciji, tu su pre svega ugostiteljski objekti koji pripremili program za mlade u kasnijim satima, nakon zvaničnih programa. Želim posebno da se zahvalim svima koju su nam pomogli u realizaciji programa, a posebno Ministarstvu kulture i informisanja, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i opštini Srbobran - istakao je Korceba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA