≫ 

Vantelesnom oplodnjom za 15 godina rođeno 100 beba u ovom gradu Srbije: Natalitet pada, podrška raste

Put trnovit, sreća neizmerna

  • 0
Porođaj, beba, porodilište Foto: Shutterstock

Pirotski kraj poslednjih godina ima veoma negativan prirodni priraštaj. Zbog toga, pored državne pomoći i lokalna samouprava pruža značajnu materijalnu podršku porodicama sa decom. Od 2007. se finansira i vantelesna oplodnja. Do sada je zahvaljujući tom programu, rođeno stotinu beba.

Deset godina borbe i tri vantelesne oplodnje, tako je izgledao dug, iscrpljujući put do potomstva Ane i njenog supruga. Ipak, upornost je urodila plodom, Ana je sa 40 godina rodila ćerku.

- Bilo je tu mnogo uspona i padova. U stvari, i sami ne znate koliko će ta trka da traje, da li će to biti trka na 100 metara ili će biti maraton. Čak, nekada niste sigurni da li ćete završiti sve uspešno, jer vantelesna oplodnja jeste šansa, ne garantuje da ćete postati roditelji. U Bugarskoj smo iz drugog pokušaja dobili dete - priseća se Ana Filipović Gogić.

Ne postoji tačna evidencija, koliko parova u Pirotu ima problem sa sterilitetom ali je sve učestaliji, kažu lekari, piše RTS. Uzroci neplodnosti su brojni, ali su podjednaki i kod žena i kod muškaraca.

- Uglavnom, glavni razlog kod žena bude neprohodnost jajovoda, dok je kod muškaraca nepokretljivost spermatozoida i smanjen broj spermatozoida. Naše mlade žene odlažu rađanja za kasnije. Sa starenjem žene, stari i njena jajna ćelija... Čak i kod tih žena koje započinju vantelesnu oplodnju, iako je sada dato do 45 godina, uspeh je ipak malo slabiji - ističe dr Zorica Pešić, načelnica Dispanzera za zdravstvenu zaštitu žena.

Lokalna samouprava raznim merama pokušava da ublaži problem nataliteta. Jedna od njih je isplata novčane pomoći za proces vantelesne oplodnje trenutno u iznosu od 100 hiljada dinara. Godišnje dobiju 30-40 zahteva, a grad podržava tri postupka.

- Od 2007. godine do danas, zaključno sa septembrom ove godine, imamo 340 postupaka koji su podržani sredstvima iz budžeta grada u iznosu od oko 27 miliona dinara. Novčana pomoć se dodeljuje nezavisno od toga u kojoj medicinskoj ustanovi odnosno klinici se obavlja postupak - kaže Nadica Adamović, šef službe dečje zaštite u GU Pirot.

Mnogi parovi su zahvaljujući vantelesnoj oplodnji spoznali neizmernu sreću u životu i zato nikada ne izlaze iz ove priče. Moralna je obaveza, kažu,da bodre one koje tek čeka put do potomstva. A koliko god da je taj put težak, dileme nema.

- Da nju dobijem, prošla bih još hiljadu puta, bez razmišljanja - dodaje na kraju razgovora Ana.

Video: Alal vera: U osmoj deceniji dobili prvo dete, nakon 45 godina neuspelih pokukušaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA