Zlatni mladi Zaječarci: Doneli Srbiji pet medalja sa Međunarodnog takmičenja iz matematike

Takmičenje je održano u Rumuniji

  • 1
medalja medalje Balkanska matematička olipmijada Foto: Shutterstock

Mladih matematičari iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Zaječaru učestvovali su na 22. Međunarodnom takmičenju iz matematike, u organizaciji Katedre za matematiku Nacionalnog koledža „Braća Buzešti“ u Krajovi, u Rumuniji.

Matematičari su se vratili sa dve zlatne, dve srebrne i jednom bronzanom medaljom, pise radiomagnum.rs.

Mihajlo Stanojević (učenik 5/2) i Dunja Marković (učenica 6/2) osvojili su zlatnu medalju, Mara Paunović (učenica 6/1) i Iva Nikolić (učenica 8/1), osvojili su srebrnu medalju, dok je Dimitrije Đorđević (učenik 7/1) osvojio bronzanu medalju.

Rumunija je 1998. godine pokrenula matematičko takmičenje koje nosi ime profesora Georgija Dumitreskua i od tada je svake godine ovo takmičenje sastavni deo kalendara takmičenja i priprema za različite faze takmičenja i olimpijada iz matematike.

„Rado smo se odazvali pozivu i učestvovali u revijalnom delu takmičenja, znajući da smo na pravom mestu, tamo gde se matematika decenijama neguje na zavidnom nivou, gde možemo da pokažemo koliko znamo i steknemo dragocena iskustva“, kažu u OŠ „Desanka Maksimović“.

Ovako zapažen rezultat postignut je i zahvaljujući nastavnicima Dragani Milošević i Igoru Vasilijiću koji su vredno radili sa mladim matematičarima.

„Naročitu zahvalnost dugujemo našim nekadašnjim učenicama, svršenoj studentkinji farmacije Teodori Pavlović i studentkinji medicine Kristini Radivojević, što su bile uz nas kao prevodioci i učinile da nam boravak u Krajovi ostane u lepom sećanju“, dodaju u OŠ „Desanka Maksimović“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA