"Kad sam ga izbacila sa časa, njegov tata je došao s advokatom": Profesorka iz Trstenika o nasilnom đaku

Meštani Trstenika takođe su u šoku. Pričaju nam da je napadnuta profesorka nedavno bila teško bolesna i da se verovatno još oporavlja

  • 83

Video: Telegraf u Tehničkoj školi, u Trsteniku, u kojoj su učenici maltretirali profesorku

Učenik koji je napao moju koleginicu, i ranije je pravio probleme. Ja sam ga jednom izbacila sa časa i njegov tata je ubrzo došao sa advokatom u školu.

Ovako za Telegraf počinje priču koleginica profesorke Tehničke škole u Trsteniku, koju su đaci pre nekoliko dana napali i izmakli joj stolicu.

Kako kaže, probleme pravi ista ekipa đaka, ali se profesori osećaju kao da su im ruke vezane.

- O pravima učenika stalno se priča, a niko ne govori o njihovim obavezama. Niko im ne kaže da moraju poštovati svoje nastavnike, kao i jedni druge. Osećamo se potpuno nezaštićeno - dodaje ona.

Napadnuta profesorka, koja je i njena drugarica, se oseća užasno. Kaže da je psihički bol jako veliki.

- Ona je non stop u kući, sa svoje dvoje maloletne dece. Isključila je telefon i otvorila bolovanje. Rekla mi je da joj je jako teško i da ne zna kada će se vratiti. Profesori su zgroženi - priča njena koleginica za Telegraf.rs. Kako kaže, o pravima učenika stalno se priča, a niko ne govori o njihovim obavezama.

- Niko im ne kaže da moraju poštovati svoje nastavnike, kao i jedni druge. Osećamo se potpuno nezaštićeno - dodaje ona.

Meštani Trstenika takođe su u šoku.

Podsetimo, incident nasilja nad profesorkom se dogodio pre nekoliko dana. Direktor škole je rekao da su pokrenute sve disciplinkse mere protiv učenika koji su učestvovali, snimali i delili snimak po društvenim mrežema.

Profesorka je trenutno na bolovanju. Nema fizičke povrede, ali događaj ju je duboko potresao.

"Prosvetarima dati status službenog lica"

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica.

"Uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došli smo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja. One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik. Poput profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana, slavimo nasilje i nasilnike. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život", piše u saopštenju Unije sindikata

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je, kako dalje navode u saopštenju, više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika; insistirala da se problemi ne razvodnjavaju, nego rešavaju; predlagala, čak i vodila veliku akciju: "Stop nasilju u školama".

Video: Snimak sukoba učenika i profesorke nasred časa u školi u Rožajama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    17. novembar 2022 | 14:33

    Dajte malog i tatu da se igramo...neka povedu i advokata

  • Sisko

    17. novembar 2022 | 16:49

    Nisam bas upucen.Ali mislim da posto postoje snimci nasilja zena lepo sa advokatom pa sve ucesnike tuzi .Tuzi prvo skolu /drzavu jel nije bila zasticena .Tuzi roditelje i decu.Pa onda kod lekara svi stresovi psihoze pa dusevni bol zbog nasilja pa bol sto su svi videli snimak.Pa advokat lepo sastavi tuzbu.Bogami mislim da bi se u ovom slucaju opusteno penzionisao posle tuzbi.Ako roditelj moze sa advokatom moze i druga strana isto

  • Marko

    17. novembar 2022 | 14:55

    More kad se setim koliko me ucitelj tukao vise nego otac shvatim da je vise uticao na moje dobro vaspitanje od mojih roditelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA