Godišnjica najveće rudarske nesreće u Srbiji: Pre 33 godine 90 rudara se nije vratilo sa dubine od 700 metara

Tela poginulih rudara izvlačena su skoro mesec dana

  • 2
Aleksinački rudnik Aleksinac rudnik Foto: Shutterstock

Na današnji dan pre 33 godine Aleksinac je „zavijen u crno“ jer je u jami „Morava“, u najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, poginuo 91 rudar.

Do tragedije je došlo u severnom reviru jame u Aleksinačkim rudnicima, u minut do podneva, a od 178 kamarata prve smene njih 90 se nije vratilo sa dubine od 700 metara ispod površine zemlje. Tela poginulih rudara izvlačena su skoro mesec dana. Stradali su od požara, koji je izbio kada su četvorica njihovih kolega aparatom za autogeno zavarivanje sekli deo gvozdene podgrade.

Nesreća je označila i kraj Aleksinačkog rudnika, iako su, kako se procenjivalo, rezerve premašivale 30 miliona tona mrkog uglja, jednog od najkvalitetnijih u Srbiji, pišu Niške vesti.

U vreme kada se tragedija dogodila, rudnik je upošljavao oko 1.000 ljudi, ne samo iz Srbije već i čitave ondašnje Jugoslavije. Aleskinac i Sokobanja 1. aprila ove godine ponovo su „zavijeni u crno“ jer je u nesreći u rudniku mrkog uglja “Soko”poginulo osam i povređeno 20 rudara.

Aleksinački rudnik Aleksinac rudnik Foto: Shutterstock

Pravosudni organi su nakon istrage saopštili da niko nije kriv za nesreću i da su rudari nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana u jami. U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59).

Video: Direktor škole, u kojoj su učenici maltretirali profesorku: Roditelji jednog đaka se nisu odazvali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daaa

    17. novembar 2022 | 22:20

    Mučenici kao da je juče bilo 😢.

  • Neko

    18. novembar 2022 | 00:46

    Radim u rudniku i samo cu reci da smo mi rudari teski mucenici.Pa nas kolege i koleginice iz kancelarija ne smatraju za nista,pricaju da smrdimo,da smo ovakvi ili onakvi.A nas posao je krvav,udjes pod zemlju,u mrak,u gasove,radis celu smenu i kad izadjes iz te proklete rupe,svi te gledaju kao nekog slepca.Ispunis 40 godina radnog staza,ne mozes da odes u penziju jer nemas dovoljno godina starosti,kao da radimo u apoteci a ne u jami.I to samo vazi za nas rudare,policija i vojska koji imaju beneficiju kao i mi,na njih se to ne odnosi.I gde je tu pravda?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA