• 0
 ≫ 

Serija ciklona prelazi preko Srbije i prekida jesenju sušu: Deliće zemlju na dva dela a tako će i vreme biti

 ≫ 

U utorak i olujni jak vetar u košavskom području, snega nema u nižim predelima do kraja novembra

  • 0
Oblaci, kiša, vreme

Foto: Shutterstock

Serija ciklona preći će sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora preko Srbije danas i narednih dana i doneti obilnije padavine i pravo jesenje-zimsko, ali i vetrovito vreme. Sneg u nizijama i u gradovima ne očekuje se do kraja novembra, kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

"Kraj novembra obeležiće stabilno, suvo i prohladno vreme. Srbija je jutros bila pod uticajem ciklona, čiji se centar nalazi nad severnim delom Jadrana. Oblačnost sa umerenom kišom i pljuskovima u sklopu ovog ciklona već je zahvatila veći deo Vojvodine. Tokom dana ovaj ciklon svojim centrom premeštaće se dalje na istok preko Panonske nizije ka oblasti Karpata, a u sklopu njega preko Srbije će se premeštati i snažni oblačni sistemi sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sredinom dana i posle podne biće uslova i za obilnije padavine", navodi Đurić.

Danas se očekuje da ukupno padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a najviše na severu Srbije.

"Najmanje padavina danas se očekuje na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, gde će veći deo dana biti suvo i toplije, jer će se nalaziti u toplom sektoru ciklona i sistemu južnog strujanja. I u ostalim predelima Srbije očekuje se jugozapadni vetar, ali će posle podne i krajem dana biti u skretanju na severozapadni, prolazno na udare i jak, zbog prodora hladnog fronta i zbog toga što će taj deo Srbije početi da se nalazi u hladnom sektoru ciklona, jer će se centar nalaziti istočnije od nas, pa se očekuje prodor hladnije vazdušne mase sa severa.

Istovremeno, Srbija će tokom celog dana biti između hladne vazdušne mase sa severa i tople sa juga i sa Mediterana, pa će tako biti raspoređena i maksimalna temperatura vazduha. Maksimalna temperatura vazduha biće danas od 10 na severozapadu do 18 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15".

Već tokom vikenda Srbiju će pogoditi nova serija ciklona sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora.

"Ciklon koji danas bude donosio padavine, već sutra će se nalaziti iznad oblasti Karpata i kretati se dalje preko Moldavije i Ukrajine ka Rusiji, dok će Srbiju zahvatiti nova ciklonska aktivnost sa Jadranskog mora. Ujedno, iznad našeg područja kao i danas i u subotu će se talasati frontalna zona, koja će razdvajati veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana i veoma hladnu sa severa. U Srbiji ujutro u većini predela biće suvo, maglovito, tmurno i prohladno, ponegde sa kišom, uglavnom na jugu. Tokom dana se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima i to prvo u centralnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim predelima Srbije. U toku večeri i noći očekuju se veoma obilne padavine", kaže Đurić i dodaje:

" Frontalna zona i ciklon podeliće Srbiju u subotu na dva dela, pa će tako sever i zapad Srbije biti u hladnijem, a ostatak zemlje u toplom sektoru. U većini predela duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i u donjem Podunavlju biti veoma jak. Istovremeno, u Vojvodini, a potom i u ostalim predelima severne polovine Srbije vetar će biti u skretanju na severoistočni. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severu do 18 stepeni na jugu Srbije, u Beogradu do 10.

I u nedelju se očekuje slična vremenska situacija, ali će se centar ciklona kretati malo južnije i istočnije, što će povući još hladniju vazdušnu masu, osim do juga zemlje gde će i dalje biti relativno toplo, uz južni vetar, a u ostatku zemlje duvaće pojačan, na udare i jak severozapadni vetar lli će južni vetar biti u skretanju na seerozapadni. Maksimalna temperatura biće od 7  na severozapadu do 15 na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8 stepeni", rekao je naš sagovornik.

Prosečne temperature za novembar 

U ponedeljak će ciklon i dalje donositi kišu većem delu Srbije, ali se obilnije padavine očekuju tokom jutra i prepodneva.

"Susnežica i sneg očekuju se samo na višim planinama. Sredinom dana i posle podne sledi prestanak padavina, a do kraja dana i razvedravanje. Duvaće umeren, na istoku Srbije i na planinama i jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 6 na severu do 12 na jugu Srbije, u Beogradu do 8 stepeni. Inače, ciklonska aktivnost tokom vikenda, pa sve do ponedeljak doneće dodatnih 20 do 40 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, što će od danas do tada ukupno biti 30 do 70 mm, lokalno i preko 80 mm, što će konačno prekinuti dugotrajnu jesenju sušu koja je trajala tokom oktobra i prve polovine novembra.

Kiša, sunce, oblaci, vremenska prognoza, Voždovac, Beograd

Foto: Milena Đorđević

Nakon dužeg perioda vema toplog i natprosečno toplog vremena, maksimalne temperature će tokom vikenda i tokom sledeće sedmice biti oko prosečnih vrednosti, a prosek za ovo doba godine je od 8 do 12 stepeni", navodi on.

Kada će stabilizacija vremena? 

Prema Đurićevim rečima, stabilizacija vremena očekuje se u ponedeljak u drugom delu dana i u utorak u prvom delu dana, jer se očekuje kratkotrajni porast vazdušnog pritiska, ali ne zadugo: 

"Već u utorak tokom dana značajno će ojačati ciklon iznad centralnog Mediterana, koji će na svom putu ka Jadranu dodatno jačati. U utorak uveče centar ovog ciklona nalaziće se nad severnim predelima Jadrana, a vrednost vazdušnog pritiska spustiće se čak ispod 988 mb, što je prava retkost za ciklone van Atlantskog okeana, a kada je evropsko kopno u pitanju.

U utorak ujutro u Srbiji tmurno i hladno, uz maglu, ponegde i slab mraz. Tokom dana biće suvo i toplije, jer će na prednjoj strani ciklona, tj. u njegovom toplom sektoru u sklopu južnog strujanja pristizati toplija vazdušna masa sa Mediterana. Maksimalna temperatura biće od 10 do 14, u Beogradu do 12. Zbog uticaja veoma snažnog ciklona, u utorak će duvati veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima preko 80 km/h, a na jugu Banata sa udarima i preko 100 km/h. Tokom dana očekuje se naoblačenje, krajem dana i tokom noći sa kišom".

U sredu će biti oblačno i hladnije sa kišom, a zbog toga što će se centar ciklona premesetiti istočnije od našeg područja, uslediće prodor svežije vazdušne mase i skretanje vetra na pojačan severozaapdni.

"Maksimalna temperatura biće od 6 na severu do 12 na jugoistoku Srbije. U četvrtak još tokom jutra slabe padavine, a tokom dana očekuje se prestanak padavina i razvedravanje. Maksimalna temperatura od 5 do 10°C", kaže Đorđe i navodi da će, prema trenutnim prognozama, od 25. novembra do kraja novembra uslediće stabilno i suvo vreme:

"Tokom tog perioda očekuje se uticaj anticklona i povišenog vazdušnog pritiska. Jutra će biti tmurna, prohladna i maglovita, uz minimalne temperature od 0 do 5°C, dok će tokom dana biti sunčanih perioda, maksimalna temperatura od 8 do 12°C, u Beogradu oko 10°C, što su i prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine. Zbog stabilnog i suvog vremena, povišenog pritiska i slabog vetra, tokom tog perioda očekuje se i povećana zagađenost vazduha."

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok