≫ 

Novi dom za osobe sa smetnjama u razvoju u Rumi: Umesto vlage, gledaće na šumu i četinare

Korisnici Dnevnog boravka "Solidarnost" u Rumi uskoro će boraviti u novom objektu

  • 3

Dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju "Solidarnost" u Rumi svakodnevno brine o 35 korisnika ove usluge. Zaposleni u ovoj ustanovi korisnicima pružaju primarnu negu, organizuju im raznorazne aktivnosti, vrše nadzor i pružaju im podršku.

Iako rad sa decom i odraslima sa smetnjama nije nimalo lak, zaposleni se trude da im stvore lepe uspomene koje će pamtiti, kao i da ih uključe u aktivnosti drugih osnovnih škola i vrtića. Sudeći po svedočenjima onih koji rade u Dnevnom boravku, njihova misija je bila uspešna. Kako navode, kada je boravak tek otvoren druga deca nisu lepo prihvatala korisnike doma, bilo je straha i predrasuda, dok danas taj problem više ne postoji, a sve fiktivne "razlike" među njima su nestale.

Međutim, iako odrasli i deca na ovom mestu imaju podršku i ljubav svojih negovateljica i saradnika, jedan dugoročan problem narušava im mir i svakodnevno funkcionisanje. Naime, korisnici i zaposleni u domu muku muče sa vlagom i loše organizovanim prostorom. Kako su nam i objasnili, uslovi su nepovoljni za rad sa decom i mladima, a najteže im pada to što nemaju adekvatan prilaz ulazu, koji je korisnicima, s obzirom na njihovo zdravstveno stanje, preko potreban. Iz tog razloga, boravak su morali da izmeste na drugu lokaciju, a izabrali su najzrdaviju u okruženju.

Kako navodi direktor ove ustanove, Branislav Pavić, objekat je koncipiran kao privremeno rešenje, a privremenost traje veoma dug period.

- Dnevni boravak postoji već 11 godina i funkcioniše u okviru centra za soicijalni rad, a ustanova "Solidarnost" je formirana 2020. godine, a 2021. godine je zvanično počela sa radom. Dnevni boravak ima 35 korisnika, trenutno ih je 34, ali imamo dosta zahteva za korišćenje dnevnog boravka. Sve naše usluge su besplatne. Sarađujemo sa više osnovnih škola, vrtića i drugih ustanova tako da se naši korisnici bave kulinarstvom, frizerajom... Animiramo ih na sve moguće načine kako bi se što više uključili u zajednicu i bili prepoznatljivi u društvu.  Najveći problem su tehnički uslovi. Objekat ne ispunjava osnovne tehničke uslove, koncipiran je kao privremeno rešenje, ali nažalost to traje već duži niz godina. Ove godine smo došli na ideju da se to pitanje reši i našli smo adekvatno rešenje da premestimo prostorije dnevnog boravka u objekat koji je nedavno sagrađen u Borkovcu, a on ispunjava sve uslove koji su neophodni za bezbedno i normalno funkcionisanje - navodi Pavić za Telegraf.rs.

Razlika između ova dva objekta biće enormna. Umesto vlage koja prekriva zidove današnjeg boravka, mladi i deca će na novoj lokaciji moći da uživaju u nekoliko pogodnosti. Imaće lift, fiskulturnu salu i mogućnost da šetaju po trim stazi, a ono što zaposleni izdvajaju kao najveći bonus je četinarska šuma koja će ih okruživati.

- Ovo je bilo najoptimalnije rešenje što se tiče finansija, od uloženog novca dobijamo maksimum. Korisnici će na raspolaganju imati i lift za slabo pokretne ili nepokretne. Na raspolaganju će im svakodnevno biti i naš kombi za korisnike sa posebnim potrebama i on će ih razvoziti do lokacija. Inače, kombi ih dovozi i na ovu lokaciju na kojoj se dom trenutno nalazi. Aktivnosti će nastaviti normalno da obavljaju kao i dosad. Okruženje je lepo, to je između ostalog i turističko mesto, u pitanju je šuma Borkovac. Mnogo je zdravije od okruženja u kom se trenutno nalazimo, uslovnije, a i mislim da će im omogućiti brži oporavak u nekim segmentima, a komunikacija sa ostalim ustanovama će biti nastavljena normalno - dodaje direktor Dnevnog boravka.

Sa njegovim stavom slaže se i koordinatorka ustanove, Dragana Pilipović, koja dodaje da će u novom objektu imati na raspolaganju poseban ulaz, više prostorija nego sada, kuhinju, trepezariju i bazene. Kako dodaje, najveći problem im za sada predstavlja prilaz ulazu, a jedan incident joj se posebno urezao u sećanje.

- Trenutno najveći problem je privatan posed pored nas i prevoz ne može da priđe dnevnom boravku. Sve prostorije su obuhvaćene vlagom, nije zdravo za decu. Okolo ljudi bacaju smeće i skupljaju se štetočine. Takvi uslovi nisu adekvatni za naše korisnike. Recimo, prošle godine dete od 13 godina se onesvestilo, zvali smo hitnu, došli su odmah ali nisu mogli da prođu jer je putanja kroz privatan posed pored nas bila zatvorena, ja sam dete morala da nosim uz stepenice do izlaza na rukama kada ga je preuzeo medicinski brat - objašnjava nam Dragana.

Ona ističe da se neće menjati samo ono što je i do sada decu činilo srećnom - njihove aktivnosti ostaće iste i nastaviće da sarađuju sa Kulturnim centrom, bibliotekom, Savezom sporta i bave se raznim hobijima, jedina razlika je što će to ubuduće činiti u zdravijem i mirnijem okruženju.

- Njima su potrebni odmor i relaksacija, bez stresa, što ovde nemaju. Za novi prostor smo se odlučili zbog boljih uslova, većeg prostora i zdravijeg i lepšeg okruženja. Oko zgrade u kojoj ćemo biti nalaze se četinarske šume za koje se smatra da su pluća grada. Interakcija sa prirodom deluje na psihičko i fizilko blagostanje dece, priroda utiče na čoveka i na decu sa smetnjama. Ono što je bitno je što ćemo tamo imati priliku da im objasnimo neke stvari i učimo ih o prirodi jer nam stalno postavljaju pitanja o zemlji, drveću... Već smo imali izlete do Borkovca i to im je bilo prilično zanimljivo. Drugi veliki značaj je to što nije buka kao u centru, nema galame i to je relaksirajuće. Njihove aktivnosti se neće promeniti, to što menjaju lokaciju ne znači da će im išta biti uskraćeno - zaključuje koordinatorka boravka.

Kako su naveli i neki od roditelja za naš portal, oni se sa odlukom o preseljenju slažu i smatraju da iako je objekat u Borkovcu neće biti nikakvih problema, a ključno im je samo da boravak  postoji jer im predstavlja veliku pomoć u životu.

- Sa odlukom se slažem. Pre 15 godina niko nije pitao gde su ta deca i ko brine o njima. Nismo mogli ni u jednu ustanovu da odemo ni u vrtić ni u školu, bila sam presrećna kad je boravak počeo da radi. Dođu po njega, provede vreme tamo, ide u šetnju. Deca menjaju ambijent, nisu stalno u kućnim uslovima. Suprug i ja radimo i nama mnogo znači boravak. Meni lično nije bitno gde će biti nova lokacija, bitno je da će i dalje deca biti presvučena i nahranjena. Celoj mojoj porodici je bitno da boravak radi, prostor u koji se sele je nov, biće omogućen prevoz i deca će sigurno stizati do Borkovca - navela je Mirjana Tatić čije je dete korisnik Dnevnog boravka.

Video: Anđela i Tamara, osobe sa smetnjama u razvoju, najviše vole da kuvaju kafu u Zvucima srca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rumljanka

    24. novembar 2022 | 16:25

    Ja sam sokirana ko je direktor ovakve ustanove. Covek je lokalni SNS kadar, preprodavac telefona i polovnih automobila. Na koji je nacin kvalifikovan da obavlja ovako odgovornu funkciju.?

  • Desanka

    24. novembar 2022 | 12:30

    Niste napisali da se vecina roditelja ne slaze sa ovom odlukom i da je razlog preseljenja Dnevnog boravka atraktivna lokacija za gradnju u centru grada koja se ocito nekim lokalnim mocnicima dopala pa je zele za sebe.

  • Jelena

    22. novembar 2022 | 23:15

    Bravo.O tome treba brinuti.Hvala svima koji su to uradili i vama sto o tome pišete.To su za živote bitne stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA