Zapošljavanje žrtava nasilja veoma značajno, propisano zakonom i ne traži nikakva dodatna ulaganja

Proces zapošljavanja je isključivo u nadležnosti Nacionalne službe za zapošljavanje

  • 0
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja/NPN

Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković istakla je da je zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja ključno da bi žrtve izašle iz kruga nasilja.

Ona je za Tanjug rekla i da je zato važno realizovati program zaposljavanja koji je predviđen Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Mirčić je podsetila da je ovaj zakon stupio na snagu pre pet godina i da se dobro primenjuje, dok deo tog zakona koji predviđa da se u rad grupe po potrebi uključe predstavnici drugih institucija među kojima je i Nacionalna služba zapošljavanja nije do kraja implementiran.

"Postoje različiti oblici nasilja među kojima je i ekonomsko, koje podrazumeva različite vidove onemogućavanja ženama da rade, a njihove plate mogu biti oduzimane od strane onih koji nasilje vrše, pa one nemaju slobodu da samostalno upravljaju sredstvima koje su zaradile", rekla je Čaluković ističući da je upravo tu prostor da se ženama pomogne i da se one ekonomski osnaže kako bi izašle iz nasilnog kruga.

Koordinatorka smatra da samo ekonomsko osnaživanje zlostavljanih žena nije dovoljno, već je potrebno više faktora, ali je dodala da implementacijom ovog dela zakona očekuje da se smanji mogućnost vraćanja žrtve u nasilnu sredinu.

Pojasnila je da je program zapošljavanja žrtava nasilja baziran na Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici u okviru grupe za koordinaciju koju čine policijski službenik, radnik Centra za socijalni rad i zamenik javnog tužioca, kao i da po potrebi u rad grupe može biti uključena i Nacionalna služba za zapošljavanje.

"U Nacionalnoj službi za zapošljavanje postoji niz propisa i olakšica koje se odnose na zapošljavanje žrtava nasilja u porodici", istakla je koordinatorka dodajući da je ova mera predviđena svim propisima Srbije i ne traži nikakva dodatna ulaganja, već je potpuno besplatna, a veruje da će doneti velike benefite.

Kada je u pitanju pilot varijanta ovog projekta, Čakulović je navela da Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu već dve godine primenjuje ove zakone, a okupilo je i radnike Centra za socijalni rad sa svoje mesne nadležnosti i predstavnike Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Prema podacima koje je dostavilo Drugo OJT u Beogradu, već 304 osobe su prošle kroz ovaj program, a njih 14 se zaposlilo do 2022. godine", rekla je ona i dodala da brojke nisu toliko bitne, već da žene koje nemaju kvalifikacije da rade, pomoću ovih grupa prevazilaze neke od problema zbog kojih ne mogu da se zaposle.

Proces zapošljavanja je, kako je kazala, isključivo u nadležnosti Nacionalne službe za zapošljavanje koje će primenom svojih procedura zapošljavati, a radnici Centra za socijalni rad će u dogovoru sa žrtvom birati posao koji njoj odgovara sa liste dostupnih poslova.

"Ovo je aktivnost državnog tužilaštva i svih institucija nadležnih u skladu sa zakonima Srbije, dakle ovo će da traje dok god budemo želeli da primenjujemo zakon, i to ne samo u Beogradu već u celoj Srbiji", poručila je koordinatorka.

Čaluković je rekla da se nada da će kolege iz cele Srbije, nakon ovog primera dobre prakse Drugog osnovnog tužilaštva i prakse koju uspostavlja Više javno tužilaštvo u Beogradu, preuzeti taj primer i pokušati u svojim sredinama da to implementiraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA