• 2

Najstariji urbanistički plan na svetu nastao je kod Trstenika: Nacrtan je pre 8.000 godina na zrnu pšenice

Stručnjaci su na arheološkom lokalitetu našli i neverovatnih 16.000 fragmenata keramike, figure, manje boginje, glinene modele zrna pšenica, koja ukazuju da je blagotinski ratar verovao da su ona božanskog porekla

 • 2
Muzej u Trsteniku

Foto: Narodni univerzitet Trstenik

Najstariji urbanistički plan na svetu, koji datira od pre 8.000 godina, pronađen je na lokalitetu kod brda Mali Blagotin, 26 kilometara od Trstenika. Plan je precizno ugraviran na zrnu pšenice!

Za ovo otkriće zasluge nosi čuveni srpski arheolog dr Svetozar Stanković (1948-1996).

- Samo nekoliko sati pre nego što sam slučajno pronašao to zrno pšenice, svoje crtače zamolio sam da urade kroki - prikaz celog naselja i svetilišta Blagotin. Dogodilo se da na malenoj žitarici jasno vidim urezan isti prikaz! Imao je osnove hrama i druge objekte - ispričao je svojevremeno dr Svetozar Stanković.

Dr Stanković je bio ubeđen da je reč o najstarijem urbanističkom planu na svetu, pozivajući se na činjenicu da je do tada za najstariji važio plan Ura (Mesopotamija), čija se starina procenjivala na oko šest hiljada godina. Datost blagotinskog zrna pomerila je ovu granicu za dve hiljade godina, pišu Novosti.

Blagotin su osnovali pripadnici starčevačke kulture, odnosno njene najstarije faze-protostarčevo, krajem VII i početkom VI milenijuma p.n.e. Jedinstveno stambeno, planski uređeno, ekonomsko naselje sa ulicama i hramom na centralnom trgu, imao je i religijski centar. Veruje se da je u naselju živelo oko 100 porodica, pre svega poljoprivrednika.

Stručnjaci su na arheološkom lokalitetu našli i neverovatnih 16.000 fragmenata keramike, figure, manje boginje, glinene modele zrna pšenica, koja ukazuju da je blagotinski ratar verovao da su ona božanskog porekla. Otkrili su i sedam poluzemunica oko trga, gde je posebno svetilište sa Boginjom plodnosti i Boginjom zemljom.

Na osnovu iskopanih statičnih delova žrvnjeva, zaključeno je da su Blagotinci pravili brašno. Sva ta otkrića iz 90-ih godina ukazivala su na prvu proizvodnju hleba na svetu. Vredno nalazište sačuvali su dobrim delom autori dokumentarne serije "Blagotin, grad dobrih ljudi" (1993.). U Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta organizovali su pre nekoliko godina i stručne radionice o blagotinskoj "tehnologiji" pečenja hleba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Панта

  19. novembar 2022 | 08:43

  Е сад ,молим лепо,цео свет нек нам плаћа провизију,за хлеб,јер користе нашу измишљотину.Боже како смо ми велика сила у свему,па и у патентирању.

  2
  3

  Podelite komentar

 • Pex

  19. novembar 2022 | 13:37

  Izmisljotina,apsolutno nedokazano u nedostatku tacnijih objasnjenja. I zelja za senzacijom.

  0
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok