Meteorolog Đorđe upozorava: Za vikend će pasti kiše koliko u proseku padne tokom celog novembra

Meteorolog Đorđe Đukić upozorava na obilne padavine koje mogu dovesti i do poplava

  • 1
Beograd pljusak kiša Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Srbiju je u sklopu ciklona sa Jadrana, zahvatila veoma jaka kiša i obilni pljuskovi, ponegde sa grmljavinom. U nastavku vikenda u Srbiji se takođe očekuje obilna kiša, ponegde i grmljavina kao i nagli rast vodostaja na manjim tokovima. Očekuje se da padne kiše koliko u proseku padne tokom celog novembra, ponegde i preko 70-80 milimetara po kvadratnom metru, prognozira meteorolog Đorđe Đurić.

I ove večeri u Srbiji je oblačno sa umerenom i jakom kišom i pljuskovima. U centralnim, zapadnim, jugozapadnim i severoistočnim predelima Srbije, u Šumadiji i u Pomoravlju ima i grmljavine.

Padavine su ove večeri najobilnije u jugozapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije - Podrinju, Kolubarskom okrugu, Pomoravlju, Podunavlju, Braničevskom okrugu, Banatu i  Beogradu.

Duva severoistočni i istočni, a na jugu i jugoistoku Srbije južni i jugozapadni vetar.

Trenutne temperature kreću se od 5 do 10, u Beogradu je 8 stepeni. Kopaonik meri 6,  Zlatibor 4 stepena. Veoma jaka kiša pada i na najvišim planinama.

U Srbiji obilne padavine nastaviće se do ponedeljka ujutro, jer će se centar ciklona u nastavku vikenda premeštati preko našeg područja dalje na istok preko Karpata.

Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale.

Obilne padavine nastaviće se i tokom noći i u nedelju ujutru. Najobilnije padavine se očekuju u jugozapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije.

Obilna kiša, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i u nedelju krajem dana, tokom večeri i noći kada će najobilnije padavine biti u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, gde će kiša biti praćena grmljavinskim pljuskovima.

Jutarnja temperatura biće u nedelju od 3 na severu Vojvodine do 14 stepeni na jugoistoku Srbije, a maksimalna dnevna kretaće se 5 stepeni na severu do 17 na jugoistoku Srbije.

U nedelju se u Beogradu uz obilnu kišu i pljuskove očekuje temperatura od 6 do 8 stepeni.

U noći između nedelje i ponedeljka kiša će na planinama iznad 700 metara preći u susnežicu i sneg, a snežni pokrivač formiraće se uglavnom iznad 1000 metara.

U ponedeljak kiša i pljuskovi očekuju se još tokom jutra i prepodneva, uz sneg na planinama, dok se tokom dana očekuje prestanak padavina, do kraja dana i razvedravanje. U Vojvodini se suvo vreme očekuje od ponedeljka ujutro.

Ukupno tokom ovog vikenda, pa sve do ponedeljka ujutro očekuje se da u većem delu Srbije pasti od 30 do 70 milimetara kiše po kvadratnom metru, što su padavine koje u proseku padnu tokom celog novembra, a lokalno i preko 80 milimetara.

Zbog veoma obilnih padavina, ovog vikenda preporučuje se ogroman oprez na manjim rečnim tokovima i potocima u centralnoj, zapadnoj, jugozapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. Kako se na ovom području do ponedeljka ujutro očekuje ukupno da padne od 50 do 70 milimetara kiše, lokalno i više, postojaće opasnost od bujičnih poplava na manjim tokovima u brdsko - planinskim predelima. Opasnosti od poplava na srednjim i većim rekama nema, jer je vodostaj na njima ekstremno nizak zbog dugotrajne suše ove godine.

Putevi su ove večeri i noći širom Srbije veoma mokri i klizavi i ima većeg zadržavanja vode, pa se preporučuje smanjena brzina kretanja. Dodatna opasnost je opalo lišće, pa su putevi još više klizavi. Na putevima kroz useke i klisure postoji opasnost od odrona. Zbog veoma obilne kiše, smanjena je i vidljivost. Bez preke potrebe ove noći ne krećite na put, saopštava Đorđe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    20. novembar 2022 | 13:48

    Ma da mi odmah uvedemo taksu na CO2, da ne čekamo naredbu Svetskog ekonomskog foruma?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA