≫ 

Učenik koji napada nas u učinioci, sutra će i vas na ulici: Prosvetari imaju zahtev nakon slučaja u Trsteniku

Prosvetari imaju zahtev nakon slučaja u Trsteniku

  • 6
Tehnička škola Trstenik Foto-kolaž: Nikola Anđić, Pixabay

"Učenik koji napada nas u učinioci, sutra će vas na ulici" - poruka je koji su na širokoj čaršiji u Leskovcu juče jasno poručili prosvetni radnici. Oni su organizovali protestni skup u znak solidarnosti i podrške koleginici iz Trstenika koja je pretrpela učeničko nasilje.

Bojana Stefanović, nastavnica istorije u leskovačkoj Osnovnoj školi "Kosta Stamenković" koja je preko društvenih mreža pozvala kolege na protest istakla je da je ovo crvena linija, krajnje vreme da nadležne institucije reaguju, prenosi RTS.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Ističe da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku i svojim primerom vaspitavamo decu", izveštava N1, a prenosi 021.rs. 

"Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji", navodi Janković.

Ističe da je "pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili". "Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici", ukazuje.

Dodaje da je još ranije Unija sindikata prosvetnih radnika predložila status službenog lica za zaposlene u obrazovanju. "To bi značilo, ukoliko se neko drzne da napadne nastavnika, napad na državu i samim tim oštro reagovanje, kao da je napadnut policajac, vojnik", pojašnjava Janković. Ističe da "profesor toliko ništa ne sme, pa ne sme ni telefon da učeniku uzme sa klupe".

"Došli smo u situaciju da se pitamo kako ćemo uopšte raditi svoj posao, jer očigledno nekome ne ide u prilog da mi radimo svoj posao, da ta deca budu i bolja i obrazovanija", rezignirano kaže ona. Kaže da je na njihovim organima u toku izjašnjavanje o jednodnevnoj potpunoj obustavi rada, upravo zbog nasilja. "A ako to ne bude prihvaćeno, razmišljamo o problematičnom početku drugog polugodišta", upozorava Janković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. novembar 2022 | 19:17

    Све у вези са децом се ЛАКО решава - родитеље по новчанику, а деца на преваспитавању корисним радом прилагођенoм узрасту.

  • DARKO 100%

    20. novembar 2022 | 18:51

    Postoji specijalno vaspitanje ili humano specijalno vaspitanje ,kada se maloletni delikvent izmestuje iz redovne skole u dom za specijalno vaspitanje,zavisnosti od stepena ponasanja i dela on bi tu boravio i ucio pod nadzorom zaposlenih,postovao red doma i sve aktivnosti od radnih radionica,jednostavno pod vojnicki rezim,od ranog ustajanja,namestanje kreveta ,skole,i preko dana radne delatnosti do povecerja od deset sati,takvim rezimom godinu dana uvesce se u red mnogi delikventi da im nece pasti napamet vise takve gluposti ,ako bi delikvent prosao uspesno humano vaspitanje dom bi ga upisivao u redovno skolu da tamo nastavi skolovanje,,to je humano specijalno vaspitanje jer vi ste tu osobu spasili svoje propasti i nedela u drustvu koje bi izazvalo ,jer bi shvatilo da svaka osoba mora imati svoju odgovornost ponasanja na bilo kom mestu i vremenu

  • Ezra

    20. novembar 2022 | 19:20

    Ma svima petice, dozvola za koriscenje telefona, pa neka idu posle gde hoce,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA