≫ 

Ciklon sa Jadrana donosi Srbiji kišu i poplave: Ovo je najnovija prognoza poznatog meteorologa

Očekuje se nagli rast vodostaja manjih rečnih tokova i potoka, uz opasnost od izlivanja i bujičnih poplava, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Nivo vodostaja na velikim rekama i dalje će ostatati veoma nizak

  • 0
Poplave Loznica

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U nedelju prema trenutnom prognozama očekuje se uticaj novog ciklona sa Jadranskog mora, koji će nam doneti kišu i košavu. Inače, nakon veoma toplog i sušnog oktobra i prve polovine novembra, serija ciklona doneće Srbiji u ovom periodu od 30 do 70 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 100 mm, što će prekinuti jesenju sušu.

- Očekuje se nagli rast vodostaja manjih rečnih tokova i potoka, uz opasnost od izlivanja i bujičnih poplava, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Nivo vodostaja na velikim rekama i dalje će ostatati veoma nizak.

Veći deo Evrope i naše područje pod uticajem su snažnih ciklona i jakih zapadnih vetrova. Ovakav uticaj očekuje se i do kraja novembra, tako da zbog dominacije ciklona i jakih zapadnih strujanja sa Atlantika i dalje neće biti zimskih scenarija nad našim područjem. Ledena vazdušna masa zadržavaće se nad severom i istokom Evrope, topla sa Mediterana i Atlantika nad jugom i zaapdnom Evropom, a putanja ciklona preko naših podrčja biće takva ćemo se nalaziti uglavnom u toplom sektoru ciklona uz kišu, a sneg na planinama se očekuje tek ređe po prodoru hladnog fronta i kada se delom nađemo u hladnijem sektoru ciklona, tj. kada dodđe do prodra hladnije vazduše mase sa severa, ali ne u dovoljnoj količini da sneg padne i u nizijama.

- S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra od 6 do 10°C, vidimo da su one konačno u skladu sa kalendarom i to nakon dužeg sušnog i toplog vremena.

Sredinom sledeće sedmice maksimalne temperature biđe više i za osam stepeni, da bi se potom uglavnom vratile na prosečne vrednosti. Inače, do kraja novembra mraz se uglavnom ne očekuje i to tek ređe i ponedge ili samo na planinama.

Video: Nevreme se sručilo na Žabalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA