Sindikat prosvetara najavio štrajk u školama zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju

Traže pomoć institucija da se problem nasilja u školama reši sistemski

  • 15
Neprimereno ponašanje učenika, škola, nasilje učionica, anarhija, nered na času Foto: Shutterstock

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da zbog narastajućeg nasilja prema zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške svima koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu, obustave rad 1. decembra, stoji u saopštenju tog sindikata.

- Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije - navode uz upozorenje.

Dodaju da su potrebne jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole ili kolega.

Traže najstrože kazne za sve koji su, kako kažu, izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju. Tvrde da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja.

- Neophodan je otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija Srbije kako bi se našla pravična rešenja i na ovo pitanje - navode.

Predlažu i da se korišćenje mobilnih telefona kažnjava, te da to bude jasno definisano pravnim aktom.

Ovom prilikom komentarišu i "nametnutu preglomaznu papirologiju", navodeći da ona mora biti redukovana.

- Stručni saradnici treba da se bave rešavanjem probleme nasilja, odnosno da rade posao zbog kojeg i jesu zaposleni u školi. Potpuno je jasno i da je potrebna snažnija podrška drugih institucija, njihova veća uključenost u sistem obrazovanja, stručna i kontinuirana pomoć i podrška svim učesnicima obrazovno-vaspitnog procesa. Dakle svima, uključujući i nastavnike, čuvajući njihov integritet i ugled profesije - ističu.

Protestuju i protiv anonimnih prijava protiv zaposlenih u sistemu obrazovanja.

- Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima.

Dodaju da će Sindikat pružitu pravnu i svaku drugu pomoć i zaštitu kolegema "koji na opravdan i jedini razuman način iskazuju svoj stav o nasilju kome svakodnevno svedočimo".

- Pozivamo sve koleginice i kolege, udruženja roditelja i strukovne organizacije, sve one koji vide društveno narastajući problem, da nam se pridruže u ovoj ispravnoj borbi - zaključuju u svom saopštenju.

Video: USPRS: U štrajku 1. septembra oko 500 skola, časovi 30 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    21. novembar 2022 | 20:11

    Принчеви и принцезе. Ретардирани систем и поприлично ретардираних родитеља. Немају клинци никакву шансу, а Ви боље бежите из просвете главом без обзира....

  • SPARTA

    21. novembar 2022 | 20:55

    Zabraniti mobilne u skoli! Prirodna selekcija ce uciniti svoje i ostaje žito, kukolj nam ne treba! Surovo ali istinito!

  • 😂

    21. novembar 2022 | 20:42

    Da neće možda i plate da im povećaju opet 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA