Nabujali Lim nosi veliku količinu smeća: Poplavni talas doneo tone otpada, Potpećko jezero postalo deponija

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta

  • 1

- Ovo je prava katastrofa. Od Prijepolja do Bistrice, reka je nanela ogromne količine smeća. Svuda su plutale flaše i kese, kao i drugi otpad.

Ovako za naš portal priča naš čitalac, koji se juče zatekao nadomak Lima kod Prijepolja.

Kako je dodao, reka je izrazito mutna, nabujala i brza, ali niko nije siguran odakle dolazi smeće koje se sve više gomila.

Nabujali Lim osim u Prijepolju gde su poplavljene kuće i poljoprivredno zemljište, probleme je donelo i u opštini Priboj gde je vodena bujica na Potpećko jezero donela tone otpada iz Crne Gore, piše RINA.

Situacija preti da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje se trenutno sprečile dalje prodiranje otpada.

"Radi se o 10 do 15 hiljada kubika smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila da ne bi došlo do ekološke katastrofe u opštini Priboj ali i dalje nizvodno u Bajinoj Bašti i na hidroelektrani 'Perućac'", rekao je Željko Ječmenica, direktor JKP "Usluga" Priboj.

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta. Ipak, zatvaranjem deponije Stanjevine i postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliki problem. Lančanica na Limu u delu toka kroz opštinu Priboj je najduža i iznosi 300 metara.

"Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta. Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu", naveo je za RINU Siniša Laković predsednik Ekološkog udruženja Jastreb čiji članovi su raniji bili angožavni na čišćenju smeća sa lančanice.

Opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom Limom stiže u Srbiju.

Podsećamo da je juče kota vodostaja reke Lim bila je 318.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ..

    22. novembar 2022 | 15:04

    DALI ova država misli reagovati više!??????? Sve je začwpljeno smećem, mala kiša padne, sve poplavi. Bruke jedne!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA