• 0

Zaštitnik građana o unapređenju prava transrodnih osoba

Srbija ima obavezu da primenjuje međunarodne standarde i uskladi svoje propise

  • 0
PROSJACENJE DECA PASALIC

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas u sedištu te institucije održao dijalog o unapređenju prava transrodnih osoba u Srbiji.

U dijalogu su učestvovali predstavnici državnih organa, zdravstvenih ustanova, međunarodnih i organizacija koje se bave zaštitom prava transrodnih osoba, a prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prenosi Tanjug.

Pašalić je pozvao nadležne na unapređenje komunikacije i saradnje u cilju implementacije revidirane Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije kojom je transrodni identitet uklonjen sa liste mentalnih oboljenja, navodi se u saopštenju.

- Transrodni identitet je 2019. godine revizijom Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB 11) uklonjen sa liste mentalnih oboljenja i premešten u domen seksualnog zdravlja. Srbija ima obavezu da primenjuje međunarodne standarde i uskladi svoje propise - izjavio je on.

Žigmanov je rekao da se institucionalni okvir za implementaciju MKB 11 izgrađuje. On je ocenio da su bolja komunikacija svih aktera i intersektorska saradnja neophodni kako bi se ovaj proces uspešno okončao.

Najavio je da će njegovo ministarstvo dati doprinos unapređenju sistemskih mera i usluga u korist građana.

Dijalog je održan na inicijativu udruženja transrodnih osoba "Kolektiv Talas".

Prisustvovali su v.d. pomoćnika direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Vojislav Radosavljević, šefica Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS Dragana Duišin i predsednica Republičke stručne komisije za transrodna stanja Svetlana Vujović.

Na sastanku su bili i predstavnici Misije UN i Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Lekarske komore Srbije, Instituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović - Batut", republičkog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i udruženja transrodnih osoba „Geten“ i „XY Spektrum“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA