Svaka treća žena u Srbiji veruje da je nasilje privatna stvar, a za mnoge je dom najnesigurnije mesto za život

Nasilje nad ženama je rezultat rodnih stereotipa, rodne neravnopravnosti i kulturoloških normi, kaže se u saopštenju

  • 2
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja

Foto: Snežana Krstić/Novinarke protiv nasilja/NPN

Svaka treća žena u Srbiji veruje da je porodično nasilje nad ženom privatna stvar, pokazuje istraživanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, a prenosi Tanjug.

U saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i američke ambasade povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", podseća se da svi moramo da imamo društvenu i moralnu obavezu da prijavimo saznanje ili sumnju na nasilje i da smo kao društvo spremni da pružimo podršku.

Nasilje nad ženama je rezultat rodnih stereotipa, rodne neravnopravnosti i kulturoloških normi, kaže se u saopštenju i dodaje da problem nasilja nad ženama ostavlja ozbiljne posledice na društvo.

Svaki novi slučaj, otvara pitanje odgovornosti svih nas i spremnosti društva da prepozna, reaguje i stvori okruženje koje će pružiti podršku, empatiju i sigurnost.

Nasilje u porodici, partnerskog i ne-partnersko je ozbiljan problem koji nesrazmerno više pogađa žene i devojčice.

Zabrinjavajuća je činjenica to što je za mnoge žene njihov dom postao najnesigurnije mesto za život, a posebno opasan trenutak za ženu je kada se odluči da napusti nasilnika.

Mnogo žena iz različitih društvenih grupa trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom riziku i one se izuzetno retko usuđuju da prijave nasilje.

Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike, ukazuje se u saopštenju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da je pre 20 godina izmenama krivičnog zakona porodično nasilje postalo krivično delo.

"Vidljiv je napredak u sistemu zaštite od nasilja, ali mi i dalje svake godine imamo veliki broj ubijenih žena. Tačno je da su zakoni važni i neophodni, ipak mnogo je važnije da kao društvo razumemo zašto na nasilje moramo reagovati, prijaviti ga i dati podršku žrtvama.", rekla je Janković.

Ona je istakla da je zabrinjavajuća cinjenica to što je za mnoge žene njihov dom postao najnesigurnije mesto za život, a posebno opasan trenutak za ženu je kada se odluči da napusti nasilnika.

"Mnogo žena iz razlicitih društvenih grupa trpi nasilje, ali su starije žene, Romkinje i žene sa invaliditetom u dodatnom riziku i one se izuzetno retko usuđuju da prijave nasilje. Ono što kao pojedinci i kao predstavnici institucija moramo raditi je da razbijamo stereotipe i da pružamo podršku žrtvama porodičnog nasilja, bez osude i kritike", navela je Janković.

Prema njenim rečima, u današnjem svetu, kada nasilje poprima različite forme i kada je sve prisutnije u digitalnoj sferi, gde postaje “nova normalnost”, ne smemo zaboraviti da je to kršenje ljudskih prava koji se ne sme tolerisati i pravdati, da je sramota biti nasilnik kao što je sramota to nasilje ne prijaviti.

Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovodenje zakona (INL), ambasade SAD u Srbiji, u saradnji sa predstavnicima institucija, nevladinih i medunarodnih organizacija, zapoceo je godišnju kampanju u Srbiji sa ciljem da informiše građane o važnosti prijavljivanja nasilja.

Prema rečima Ivone Šišmanović iz Kancelarije INL, ambasade SAD, tim povodom urađen je dokumentarac „Ne tiče me se, tiče se svih nas“, u kojem se obraćaju strucnjaci iz oblasti prevencije porodicnog nasilja, zaštite žrtava i zvaničnici institucija koje su zadužene da štite sve građane od bilo koje vrste nasilja, a posebno rodno zasnovanog nasilja.

"U filmu se mogu videti scene iz društvenog eksperimenta koji je sproveden kako bismo zabeležili reakcije gradana na nasilje nad ženama. I zato, nasilje ne može biti privatna stvar jer predstavlja jedno zlo u društvu koje utiče na sve nas. To je i cilj našeg filma, da već jednom stavimo zarez u recenicu “ne tiče me se” kako bismo svi stali u zaštitu naših sugrađanki i rekli “ne, tiče me se…tiče se svih nas”, jer smo svi deo zajednice i jednako dužni da svakog pojedinca štitimo od nasilja i jednako obavezni da ne ćutimo", poručila je Šišmanović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    25. novembar 2022 | 18:02

    Od kada se država počela mešati u porodične odnose i porodična nasilja, ta nasilja su postala češća, svirepija i sa većim brojem fatalnih ishoda. Očiledno je taj pokušaj krajnje nestručan i neodgovarajući. Utisak je da ono što bi se nekada završilo šamarom, sada se završava ubistvom.

  • Citalac

    25. novembar 2022 | 19:20

    Daleko da sam zagovornik nasilja... Ali: Nasilje nastaje bahatim ponasanjem zena koje namerno izazivaju svoje partnere. Nameracila da ga smesti iza resetaka pa provocira... I sve to je poznato svima koji se bave ovom temom. Drugo je kada neka pijandura dodje kuci i pocne da se izivljava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA