• 2
 ≫ 

Otac brutalno pretučenog dečaka u Subotici: "Ne znam kad će mi sin doći iz bolnice kući"

 ≫ 

"U Srbiji ima 1.800 škola, 750.000 dece ide u te škole, a ako govorimo o statistici, 2019. prijavljeno je 819 slučajeva nasilja, 2020, kada smo imali onlajn nastavu, 410, 2021. godine 711, a ove godine do sada 285", naveo je ministar prosvete

 • 2
Škola Subotica Sonja Marinković deca napad pesnica nasilništvo

Foto-ilustracija: Google Maps, Shutterstock

"Ne znam kada će moj sin izaći iz bolnice", rekao je u jutarnjem programu TV Prva Dejan Kolar iz Subotice, otac tinejdžera koji je, zbog vršnjačkog nasilja u OŠ "Sonja Marinković", ostao bez slezine. 

"Ne znam ko je zaista odgovoran, bio sam uveravan da će sve biti rešeno u okviru odeljenske zajednice", rekao je otac i napomenuo da je njegov sin trpeo vršnjačko nasilje od prvog razreda.

"Konstantno prijavljujem sve što se dešava još od prvog razreda, sa čime je bila upoznata i njegova učiteljica, a dobio sam uveravanja da se sve rešava u okviru odeljenske zajednice", kaže Dejan Kolar.  "Nisu to bile samo polomljene naočare", dodaje on.

Kako je rekao na TV Prva, prvi potez mu je bio da ispiše decu iz škole, a potom i da prijavi slučaj policijskoj upravi.

Kolar je i sina koji je u bolnici i ćerku ispisao iz škole. Kako kaže, ćerka je dobro, ona nije imala probleme sa nasiljem.

"Samo se nadam da će svako početi da radi svoj posao, ovo je samo vrh ledenog brega, uveren sam da postoji veliki broj ovakvih slučajeva, nažalost tek kad se desi nešto loše, postaje vest", navodi otac.

Ružić: Nulta tolerancija na nasilje

U istoj emisiji, odmah posle Dejana Kolara, gostovao je i ministar prosvete Branko Ružić. On je rekao da nema tolerancije za nasilje niti prikrivanja nasilja u školama, bilo da su žrtve učenici ili nastavnici, dodajući da će svi koji su odgovorni biti sankcionisani.

Ružić je na TV Prva kazao da će u utorak zasedati radna grupa kako bi se pronašao način da se, kako navodi, "utegne sistem" koji je inače postavljen kvalitetno, prenosi Tanjug.

- Ali, očigledno je da u pojedinim sredinama postoji inertnost i strah da se prijavi nasilje - kazao je Ružić i apelovao na sve - decu, roditelje, direktore, nastavnike, da prijave svaki slučaj.

Kada je reč o sistemu, Ružić kaže da postoje timovi za prevenciju nasilja u koje su uključeni psiholozi, pedagozi, centri za socijalni rad, MUP...

- Nerviram se i ja i ja sam roditelj, ali moram da govorim činjenično. U Srbiji ima 1.800 škola, 750.000 dece ide u te škole, a ako govorimo o statistici, 2019. prijavljeno je 819 slučajeva nasilja, 2020, kada smo imali onlajn nastavu, 410, 2021. godine 711, a ove godine do sada 285 - ispričao je Ružić.

Navodeći da bi neko kada bi to gledao možda rekao i da i nije važno, Ružić je istakao da to nije tako, već da je svaki pojedinačan slučaj važan i još jednom apelovao na profesore, nastavnike, direktore škola, učenike, roditelje da prijave svaki slučaj. Kaže da je nasilje kompleksan društveni fenomen i da škole nisu izdvojena ostrva te da je celo društvo odgovorno za ono što se dešava.

Sistem u Subotici nije funkcionisao

Kada je reč o slučaju vršnjačkog nasilja u Subotici, gde je učenik osmog razreda operisan nakon pretrpljenog nasilja, Ružić kaže da je najvažnije da dete u tim okolnostima bude dobro i dodaje da je očigledno da u tom konkretnom slučaju sistem koji je definisan, nije funkcionisao.

- Očigledno je da ima zataškavanja - kaže Ružić i dodaje da roditelji ukoliko se žale nastavnicima, razrednim starešinama i ne dobiju nikakav odgovor i ne reše situaciju, moraju da se obrate višim instancama, Ministarstvu.

Kako navodi, gradski inspektor je odmah izašao da izvrši nadzor i svi akteri su aktivirani u tom slučaju.

- Naravno da se sve proverava, dobili smo zvanične podatke. Biće ispitani i učiteljica i razredni starešina od petog do osmog razreda jer nemamo zvanične podatke o prijavama od prvog razreda kako otac kaže da se dešavalo. U slučajevima nasilja, važno je da povedemo računa šta zakon predviđa, disciplinski postupak će biti sproveden, vinovnici će biti sankcionisani - naveo je ministar.

Na pitanje da li je moguće izbacivanje iz osnovne škole, Ružić kaže da ne može jer je osnovna škola obavezna, ali da postoje sankcije koje predviđaju društveno - korisni rad. Međutim, primećuje da sankcije nisu ključ rešenja problema.

- Više sam za to da se bavimo prevencijom i edukacijom. Važno je da svi iskreno pristupimo rešavanju ovih problema - kaže.

Ukazujući i na nasilje nad nastavnicom u Trsteniku, Ružić kaže da bi Trstenik i Subotica morali da budu prekretnica, da se vrati autoritet nastavniku.

Odgovornost će biti utvrđena u svakom konkretnom slučaju, ističe Ružić i dodaje da nije potrebna javnost da bi sistem funkcionisao.

Škola je druga kuća

- Verujem u nastavnike. Škola je obrazovno - vaspitna ustanova, zovemo je druga kuća, ali apelujem na roditelje da porazmisle i o prvoj kući - naveo je.

Komentarišući najavljeni štrajk sindikata za 30. novembar zbog slučaja u Trsteniku, Ružić kaže da su i predstavnici sindikata deo radne grupe, a da je legitimno da iznesu svoje bojazni.

Na pitanje da li će moći prosvetnim radnicima da se izađe u susret kada je reč o zahtevu za povećanje plata od 20, 25 odsto, ministar kaže da je vlada još u avgustu donela odluku o povećanju od 12,5 odsto od januara 2023. godine.

- Oni smatraju da to nije dovoljno, moramo da povedemo računa da li i koliko je moguće povećavati plate za sve javne službe, nisam siguran da je realno da taj njihov zahtev bude prihvaćen - kazao je Ružić.

Ministar kaže i da su investicije u prosvetu ogromne i u tom smislu navodi da se radi da bi se ambijent u studentskim domovima popravio.

Navodi da će se raditi još jedna kula u Studentskom gradu na Novom Beogradu, zatim domovi u Nišu, Novom Sadu, a biće i rekonstrukcije kula domova na Karaburmi.

Rade se i nova obdaništa, već je useljeno tri, a do kraja godine će biti još pet, kaže Ružić i dodaje da će sledeće godine biti još pet ili šest obdaništa.

Video: Otac dečaka koga su tukli ogorčen: Škola je zataškavala problem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Disko

  26. novembar 2022 | 12:12

  Tata znas sta ti je činiti...

  9
  0

  Podelite komentar

 • Vladimir

  26. novembar 2022 | 13:58

  A zasto ne moze da se uvede zakon,ono sto si ti meni uradio isto da se uradi tebi,ostao bez slezine,onda i ti da ostanes bez slezine,ukrao si,odseku ti ruku.......

  5
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima