• 3

Iz kapi krvi će se predviđati bolesti: Ministarka Grujičić sa delegacijom BGI Group obišla "Vatreno oko"

BGI tehnologija je pomogla Srbiji tokom pandemije

 • 3
Laboratorija Vatreno oko Danica Grujičić

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović razgovarale su danas sa delegacijom kineske BGI Group o daljoj saradnji koja se odnosi na uvođenje u zdravstveni sistem Srbije novih tehnologija baziranih na čitanju genetske informacije kao mogućnosti za predviđanje bolesti, prenosi Tanjug.

Razgovor je obavljen prilikom obilaska Laboratorije "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije, a Grujičić kaže da sve o čemu su danas pričali je do skora bilo u domenu naučne fantastike.

- Danas može da se primeni, pre svega u prevenciji više vrsta bolesti, ne samo onkoloških, a moći će i iz kapi krvi da se predviđaju buduće bolesti. To je nešto o čemu smo do skora mogli samo da maštamo - kazala je ministarka.

Grujičić je izrazila nadu da će BGI group imati razloga i mogućnosti da ulaže u Srbiju.

Dodaje da su razgovorili i o zajedničkim bolnicama za inovativnu terapiju, o analizi genoma, o onome što je najvažnije za napredak čovečanstva - nauci.

Kako kaže, BGI već ima rezultate u Kini i uskoro će podatke dati Srbiji, a Ministarstvo zdravlja će potom krenuti u kampanju.

Begović je izrazila veliko zadovoljstvo što je danas laboratoriju obišla sa, između ostalih, i doktorom Radetom Drmancem, kojeg zovu savremeni Nikola Tesla, a koji je potekao iz Srbije, bio u SAD, pa u Kini odakle je sa kompanijom BGI doneo najsavremeniju tehnologiju.

Ona je podsetila da je BGI tehnologija pomogla Srbiji tokom pandemije za testiranje velikog broja uzoraka, zatim se saradnja nastavila pravljenjem centra za sekvenciranje.

- Danas smo u laboratoriji koja će u bliskoj budućnosti dobiti nove funkcije, nove tehnologije kako bi mogla da primeni nove tehnologije bazirane na sekvenciranju, čitanju genetske informacije u zdravstveni sistem Srbije, a svima nam je cilj da naši pacijenti i građani imaju najbolju zdravstvenu uslugu, ali da radimo i na prevenciji, ranoj dijagnostici - kazala je.

Doktor Drmanac istakao je da je presrećan što je došao ponovo u Srbiju posle toliko godina razvijanja tehnologije za analizu gena koja je, kako kaže, počela u Beogradu.

- Ta tehnologija je u saradnji sa BGI razvijena na tom nivou da smo vodeći u svetu, da možemo da analiziramo gene po dostupnoj ceni za ljude u Srbiji, u Kini i Indiji, a ne samo za bogate Amerikance - kazao je Drmanac.

Dodaje da će ta tehnologija na kraju omogućiti da se spreči bolest.

- Cilj je da sprečimo bolest i da produžimo zdravi život. Presrećan sam da posle 30 godina razvoja nauke i unapređenja dolazimo na taj nivo da može da se primeni za unapređenje života i zdravlja - naveo je.

Direktor BGI Vang Ðian izrazio je zadovoljstvo što vidi da laboratorija "Vatreno oko" funkcioniše.

- Želimo da sa našim srpskim partnerima pređemo sa infekcijskih bolesti na predviđanje kancera, kao i kardiovaskularnih bolesti. Mislim da će ova tehnologija biti veoma korisna Srbiji, građanima Srbije - kazao je Ðian.

Direktor UKCS Milika Ašanin kazao je da mu se čini da se ovom tehnologijom postavlja "poslednji komadić koji je nedostajao u zdravstvu Srbije".

Kako kaže, to je genetski inženjering koji je neophodan u preveniranju i personalizovanoj medicini kako bi se pacijenti uspešno lečili.

Video: Vakcinacija beba iz GAK-a koje su umesto BSŽ vakcine primile fiziološki rastvor:Imunizovano 133 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Moje Ime

  26. novembar 2022 | 17:23

  Nemamo kapacitete ni za najobičniju dijagnostiku i terapiju, a ovde se priča o prenaprednoj nedostižnoj tehnologiji. Ružno! Nemaju ljudi nivaca zub da izvade! Nemaju gde.

  17
  2

  Podelite komentar

 • Ivan

  26. novembar 2022 | 17:16

  Pravo nas truju pa nas onda leče

  14
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima