• 0

Srpski grad ostaje svetska prestonica sova: Sve je više ušara u Kikindi

U krošnjama drveća ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kikindskim đacima, izbrojali su u petak 190 jedinki, što je, uprkos toplom vremenu, više nego prošle godine, kada je bilo 150 ptica

  • 0
Kikinda

Foto: Ivan Strahinić

Samo u Kikindi mesec novembar je postao "sovembar". To preimenovanje nastalo je zbog toga što je ovaj grad najveće urbano zimovalište sova utina na planeti, prenose Novosti.

U krošnjama drveća ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kikindskim đacima, izbrojali su u petak 190 jedinki, što je, uprkos toplom vremenu, više nego prošle godine, kada je bilo 150 ptica. Time Kikinda i dalje ostaje svetska prestonica sova utina.

- Ne postoji drugi grad koji lepše brine o pticama od Kikinde. Ovde je sve urađeno tako da im ništa ne smeta, već da budu bezbedne. Divno je što uvek srećemo Kikinđane koji nam pokazuju tragove i stabla gde se sove nalaze - naveo je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ove jeseni najviše utina je izbrojano na stablima lipe, hrasta i ponekog kestena. Samo na jednoj lipi - 21 ptica.

Osim u Kikindi, sova utina ima i u svakom većem naselju u Vojvodini. One tu zimuju decenijama, međutim, zbog slabe pošumljenosti ptice se sve više sa polja sele u urbane delove.

Turistička atrakcija

- Kikinda ima manje od jednog procenta šumske površine. Zato su ptice prinuđene da ulaze u naselja. Sovama je bezbednije u naseljima, jer nema ljudi sa puškama u rukama i niko ih ne ugrožava. Osim toga u naselja ne ulaze druge ptice koje bi ih ugrozile, poput jastreba ili sove buljine - objasnio je Ružić.

Sove su već odavno postale turistička atrakcija Kikinde. Zbog njih dolaze turisti, a već drugu godinu zaredom radi brojanja ovde dolaze đaci iz Melenaca kod Zrenjanina. Ove godine sa nastavnicima je došlo čak 50 đaka iz OŠ "Dr Boško Vrebalov".

- Već je 11. godina kako održavamo manifestaciju "Sovembar", u kojoj učestvuje sve više dece i škola. To znači da ovaj program ima budućnost, jer ga kreiraju deca - ističe Jasmina Milankov, v. d. direktora Turističke organizacije Kikinde.

Uštede za paore

Sove utine samo tokom jedne zime pojedu 25 miliona glodara. To znači da uštede desetine miliona evra našim poljoprivrednicima, paorima i svima koji proizvode hranu. Daju nam direktnu korist bez ikakvog ulaganja. Sve što je potrebno je da očuvamo prirodna staništa, da što manje koristimo otrove i da ih ne uništavamo, poručio je Ružić.

Turistička organizacije Srbije kvalifikovala je ove godine "sovembar" za nagradu "Turistički cvet" kao najprestižniju nagradu u oblasti turizma. Zbog sova u Kikindu uskoro stiže grupa turista iz Engleske.

Video: Novi stanari okupirali Blok 70 i čudno gledaju prolaznike: Niko ne sme da ih dira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok