• 1

Od plastičnih flaša i kesa, voda se jedva i videla: Počela akcija čišćenja Potpećkog jezera na Limu

Prethodno je smeće uklanjano i sa samog Lima

  • 1
LIM OTPAD UKLANJANJE

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

Na Potpećkom jezeru kod Priboja jutros je počela velika akcija uklanjanja smeća koje je Lim, usled velikog vodostaja, poslednjih desetak dana doneo sa nesanitarnih deponija u Crnoj Gori.

Jezero se čisti na dva i po kilometra od brane HE „Potpeć“ gde se uz lančanicu nagomilalo između 10 i 15 hiljada kubika smeća, piše Blic.

Akciju zajednički sprovode Ministarstvo za zaštitu životne sredine, JP „Srbijavode“, „Elektroprivreda Srbije“, Opština Priboj i Ekološko udruženje „Jastreb“ iz Priboja.

Da bi se posao brže obavio na Potpećko jezero dopremljen je remorker koji ka obali pribija smeće koje se vadi bagerima i tovari u kamione. Smeće će privremeno biti lagerovano na pribojskoj deponiji, odakle će se transportovati ka Regionalnoj deponiji „Duboko“ kod Užica.

Procena je da će akcija čišćenja jezera potrajati nekoliko dana, a bude li potrebe biće angažovan još jedan remorker. Nivo Lima je i dalje u opadanju, ali postoji strah da bi nove padavine ponovo digle vodostaj reke, što bi značilo novi priliv smeća.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok