Zatvor u Subotici uskoro na periferiji: Izgradnja počinje 2025. i trajaće godinu dana

Izgradnju će u najvećem delu kreditirati Razvojna banka Saveta Evrope, a procedura za zajam za to će biti pokrenuta u junu sledeće godine

  • 0
Zatvorenici Foto: Milena Đorđević

Ministarstvo pravde Srbije, donelo je odluku da se zatvor iz Subotce preseli na periferiju, tačnije u Aleksandrovo. Prema zvaničnim informacijama, početak radova se planira 2025. godine, a završetak istih, mnakon godinu dana. 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pokrenula je aktivnosti na izmeštanju Okružnog zatvora, koji se nalazi u centru Subotice, na periferiju grada, u naselje Aleksandrovo, saznaje Magločistač u Ministarstvu pravde. Plan je da izgradnja novog zatvora, za smeštaj 500 lica, započne sredinom 2025. godine, piše Maglocistac.rs.

Planirano je da projektovanje ovog objekta počne sredinom sledeće godine i trajaće oko godinu dana.

Izgradnju objekta će u najvećem delu kreditirati Razvojna banka Saveta Evrope (CEB), što je bio slučaj i prilikom izgradnje zavoda u Pančevu i Kragujevcu. Procedura apliciranja za zajam kod CEB-a će biti pokrenuta u junu sledeće godine.

Kako navode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Srbija će uložiti sredstva u opremanje zavoda čime će se ostvariti milionske uštede u budžetu jer se sav nameštaj (kreveti, kasete, ormari, dušeci, posteljina, stolice, kancelarijski nameštaj…) proizvodi u našim kazneno-popravnim ustanovama.

- Na njihovoj izradi učestvuju osuđena lica koja su prethodno prošla višemesečnu obuku i dobila sertifikat kako bi mogla ovim deficitarnim zanimanjima u metalskoj, drvnoj i krojačkoj industriji da se bave po isteku kazne. U sertifikatima se nigde ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija koja bi otežala uključivanje bivših osuđenih lica u društvenu zajednicu - ističu.

U zatvorima u Srbiji trenutno boravi 10.700 ljudi

Kako se navodi, u cilju rešavanja problema prenaseljenosti u zatvorima doneta je strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija koja je podrazumevala projekte obimne rekonstrukcije postojećih i izgradnje većeg broja novih infrastrukturnih objekata, koji su u potpunosti realizovani, tako da danas zatvori raspolažu sa više od 11.500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde Evropske unije.

- Srbija po prvi put nije više među zemljama koje imaju problem sa smeštajem u zatvorima, zahvaljujući brojim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine. U ovom trenutku je broj lica u našim kazneno-popravnim ustanovama oko 10.700 - napominju.

Posebna pažnja usmerena je i na smeštaj osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica, dodaju, zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

- Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu je takođe posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika. U bolnici je ove godine završena izgradnja bloka za smeštaj žena i maloletnika, čime je usvojena preporuka Saveta Evrope o posebnoj brizi prilikom smeštaja ovih osetljivih kategorija - ističu.

U toku renoviranje i izgradnja drugih zatvora po Srbiji

Kako navode u Upravi, Okružni zatvor u Beogradu od ove godine ima 11 renoviranih od ukupno 12 blokova čime je ovaj zatvor dobio potpuno novi izgled.

- Sa radovima koji su započeti 2012. godine smeštajni kapaciteti u ovom zatvoru su povećani za oko 40 odsto. Reč je o značajnom uvećanju budući da je ovo najveća pritvorska jedinica u zemlji koja na mesečnom nivou prima u proseku i do 180 lica -  podsećaju.

U 2020. godini u KPZ u Sremskoj Mitrovici je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, a u najvećem zavodu u zemlji i regionu sledeće godine počeće izgradnja još jednog objekta za smeštaj 200 osuđenika.

Takođe, još jedan od najvećih objekata, KPZ u Zabeli, dobio je u protekle tri godine nove paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da sledeće godine da počne izgradnja dva paviljona za smeštaj 432 osuđenika.

Do kraja ove godine počeće izgradnja paviljona u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 220 osuđenica, dodaju, koji će u potpunosti zadovoljiti sve neophodne standarde.

Takođe, na osnovu mera propisanih Strategijom u oblasti sprovođenja tretmana i proširivanja aktivnosti za osuđenike, kao i unapređenja obuke zaposlenih, Uprava je u saradnji sa Savetom Evrope izradila pet novih i unapređenih specijalizovanih programa tretmana za osuđena lica koji su u primeni od marta ove godine: Opšti kognitivno-bihejvioralni program, Specijalizovani program za grupni rad sa zavisnicima od droga, Program za počinioce nasilnih krivičnih dela, Program za počinioce nasilja u porodici i Specijalizovani program za grupni rad sa zavisnicima od alkohola.

Dodaje se da je uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu sprovedena i obuka zaposlenih u službi za tretman u zavodima za primenu navedenih programa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA