• 2

Više javno tužilaštvo "češlja" školu u Trsteniku: Događaj ima krivičnopravna obeležja

Đački parlament trsteničke škole najoštrije je osudio napad na profesorku

 • 2
Tehnička škola Trstenik

Foto-kolaž: Nikola Anđić, Pixabay

Veliki incident u Trsteničkoj Tehničkoj školi, pod lupom je javnosti i nadležnih institucija. Više javno tužilaštvo u Kruševcu intenzivno radi na rasvetljavanju događaja od 9. novembra kada su učenici nastavnici izmakli stolicu, a potom je snimali. 

Incident, po stavu tužilaštva, ima obeležja krivičnopravnog, navode za “Novosti” u kruševačkom tužilaštvu, gde je 23.novembra formiran predmet. Zbog osetljivosti postupka, zaštite prava svih učesnika u postupku, a posebno zbog trenutne faze postupka-faza prikupljanja potrebnih obaveštenja, dodaju u tužilaštvu, nisu u mogućnosti da komentarišu do sada pribavljene dokaze i dokumentaciju, kao i da daju ocenu pravne snage tih dokaza.

Nasilje, Tehnička škola, Trstenik

Foto: Nikola Anđić

- Kada je reč o uračunljivosti, koja se posebno potencira u komentarima, ukazaćemo, sada, jedino to da ista predstavlja osnov krivice koja je, pak, nužan element krivičnog dela - navodi se u dopisu “Novostima” koji potpisuje javni tužilac dr Bratislav Petrović. - Pritom, krivično zakonodavstvo reguliše način i postupak u situacijama kada se pojavi sumnja u uračunljivost osumnjičenog. Istovremeno, ponavljamo da ovo tužilaštvo intenzivno radi na potpunom rasvetljenju ovog događaja koji, po stavu ovog tužilaštva, ima obeležja krivičnopravnog, pišu Novosti.

Nastavničko veće je, da podsetimo, 23. novembra jednoglasno izglasalo predlog o isključenju N.Ž. (17)i M.M. (18) iz škole, dok se I.K. (17),dan ranije sam ispisao. Ponašanje tri učenika u incidentu, u kome je profesorki Mariji Stevanović izmaknuta stolica, a ona pala na pod, i sve vreme snimana mobilnim telefonom, osudili su Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci. Kolektiv škole je pružio podršku napadnutoj koleginici, smatrajući da je ona žrtva fizičkog, psihičkog i digitalnog nasilja.

Možda jedna od najvažanijih poruka podrške stigla je u petak od Đačkog parlamenta trsteničke škole, koju pohađa 635 učenika. Najoštrije su osudili napad na profesorku i na sednici parlamenta, svi predstavnici 28 odeljenja, ogradili su se od počinioca nasilja.

- Đaci I.K. (17), N.Ž. (17) i M.M. (18)zakasnili su za čas, što im nije bio prvi put i kako se vidi na snimku, koji će izvesno biti uvršten u dokazni materijal, pre nego što je N.Ž. izmakao stolicu, profesorka mu je kroz pitanje sigerisala da nije pristojno nekome stajati za leđa - navodi izvor “Novosti”. - On je izmakao stolicu Mariji Stevanović, dok su I.K. i M.M. snimali događaj. Snimak je 24 sata bio na Instagram storiju, gde je prethodno uživo prenošen, da bi se kasnije delio preko vibera.

Video: Građani Trstenika šokirani zbog nasilja nad profesorkom u Tehničkoj školi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nikola

  28. novembar 2022 | 22:46

  Nisu problem samo ova trojica koji su kažnjeni jer ništa bolji nisu ni ovi što su se smejali kada je nastavnica završila na podu. Ako im je smešno znači da to podržavaju i da bi i oni tako nešto uradili samo nemaju hrabrost.

  7
  0

  Podelite komentar

 • petarle

  28. novembar 2022 | 23:29

  Sa ovakvim zakonima i školstvom,neće imati nastavnika,omalovažili su ih kroz zakone do kraja,zato i učenici brišu patos sa njima

  6
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok