≫ 

Sramota za celu Srbiju: Spomenik Dušku Radoviću u Nišu "obezglavljen" i na dan njegovog rođenja

Preminuo je 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića

  • 5
Duško Radović, spomenik Niskevesti.rs/J.Miladinović

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Dan njegovog rođenja Nišlije su dočekale sa polomljenim spomenikom koji je posvećen ovom čuvenom srpskom pesniku, piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku, prenose niskevesti.rs.

Više puta su Niške Vesti ukazivale da je spomenik Dušku Radoviću polomljen, ali i dalje pomaka nema kada je njegova popravka u pitanju, pa je ovaj čuveni pesnik, koga slavi čitava Srbija, ovaj dan dočekao „obezglavljen“.

U Policijskoj upravi u Nišu su nam tada rekli da su imali prijavu građana da nedostaje deo biste, ali je ustanovljeno da je samo pala iza postolja, da nije ukradena, niti je neko oborio.

Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš, ali je nadležnost grada da je vrati na postolje.

Ovaj rođeni Nišlija, bio je glavni i odgovorni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.

Prva emisija na Studiju B, bila je je „Beograde dobro jutro“, koja je počeka da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Pisao je svenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju „Na slovo na slovo“.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.

Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija „100 godina Duška Radovića“.

Video: Ovako izgleda spomenik Milici Rakić, koji je oskrnavljen pre dva dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. novembar 2022 | 12:54

    SRAMNO I TUŽNO.

  • @Kiki

    29. novembar 2022 | 12:31

    Ovo je sramota za srbiju A Srbija je sramota za evropu.

  • MILE

    29. novembar 2022 | 14:29

    Kazna je represija za ucinjeno nedelo, kazna je poruka da se nedelo ne cini. U Srbiji zbog mita, korupcije i politike vldajucih stranaka, ovog nema pa se desavaju ovakve i mnogo gore i trgicnije stvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA