• 2

Kisić: Važno je ukazati na uznemiravanje, jer je često uvod u zlostavljanje

Ministarka je istakla da postoji čitav niz drugih oblika zanemarivanja, zlostavljana, koje, kako napominje, ne vidimo

 • 2
SNS VLADA VUCIC

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas, na konferenciji posvećenoj zaštiti dece od seksualne ekspolatacije, da je nasilje neprihvatljivo i da je veoma važna prevencija i ukazivanje na uznemiravanje, koje je često uvod u zlostavljanje.

Kisić je navela da je svaki vid nasilja prema bilo kome neprihvatljiv, podsetivši da definicija nasilja i zlostavljanja podrazumeva da postoji osoba koja vrši nasilje i osoba nad kojom se vrši nasilje.

“Nasilje se vrši nad osobama koje su slabije, obično fizički i onda dolazimo do jednog od potencijalnih razloga zašto baš deca. A onda još kada dodamo i komponentu da su deca radoznala, da imaju poverenja u ljude, onda se tu otvori čitav niz tačaka zbog čega baš dete”, ukazala je Kisić.

Ministarka je podsetila da postoji strategija za prevenciju i suzbijanje nasilja nad decom, kao i pravilnici, dodajući da je Srbija jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju dinamika usvajanja i primene tih dokumenata, čime, kako kaže, dokazuje koliko je značajno to pitanje, međutim, napominje da postoji svest da nijedan zakon sam po sebi “ne može da nam čuva decu”.

“Na tome moramo i treba da radimo svi”, rekla je Kisić i dodala da se, nažalost, ne može ni proceniti koliko je takvo ponašanje prisutno.

Kako je objasnila, postoji čitav niz drugih oblika zanemarivanja, zlostavljana, koje, kako napominje, ne vidimo.

“Ako vidimo da postoji učestalost seksualnog uznemiravanja, pogotovo u vreme socijalnih mreža, onda možemo pretpostaviti koliko je velika učestalost ovog oblika uznemiravanja”, rekla je ministarka.

Pokazalo se da je, kako je rekla, seksualno uznemiravnja čak i u virtuelnom svetu često uvod u seksualno zlostavljanje, dodajući da je vreme da se ukaže da je to nešto što nije normalno.

“Po definiciji normalnosti u medicini normalno je ono što ima većina ljudi. Normalno je ono kako se ponaša većina. Ukoliko živimo u svetu gde većina radi nešto što je neprihvatljivo i što dovodi do povećanog rizika od bilo kakvog nasilnog poremećaja onda to treba da se kaže”, rekla je ona. Ministarka je poručila da je u tom smislu prevencija veoma važna da uopšte dođe do zanemarivanja i zlostavljanja. “Jedan od ciljeva Ministarstva jeste da u narednom periodu sprovede istraživanje gde će se moći proceniti prevalencija ovakvih oblika ponašanja, kao osnova za različite dalje aktivnosti”, navela je Kisić, prenosi Tanjug.

Podsetila je na platformu “Čuvam te”, koja je ustanovljena pre godinu i po na inicijativu predsednice vlade, koja okuplja sedam ministarstava. “Suština je da na jednom mestu bude sve, ne samo informacije, nego i prijava različitih vrsta nasilja.

Ona je prevashodno formirana za nasilje u školskoj sredini, ali je generalno formirana da bude mesto koje će da okuplja sve relevantne podatke i mesto gde se nakon prijave može odmah reagovati”, rekla je ministarka.

Kisić je zaključila da ministarstvo koje u svom nazivu ima “porodicu” želi da toj porodici vrati ugled i značaj, te da ona treba da bude baza i utočište i mesto akcije i reakcije.

Zaštitnik građana i Mreža organizacija za decu Srbije organizovali su konferenciju "Nacionalni dijalog o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i zlostavljanja - Izlazak iz senke".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 😠😠😠😠😠

  29. novembar 2022 | 13:33

  Pčelica pametnica. Ova se u sve razume. Ubija kao Kon i njemu slični za vreme corone. 😠😠😠😠😠

  6
  0

  Podelite komentar

 • Nina

  29. novembar 2022 | 18:46

  Da pojasnimo, postoji li tecni kiseonik ili ne ?

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok