Selaković na obeležavanju godišnjice legendarne bitke na Kadinjači: "Užice je grad heroja i velikih žrtvi"

Vence i cveće na Spomen-kompleks "Kadinjača” položile su delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, boračkih organizacija, a užički sveštenici služili su pomen svim nastradalim bocima u bitci na Kadinjači

  • 4
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Memorijalnom kompleksu Kadijača kod Užica danas je obeležena 81. godišnjica legendarne bitke, koja svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine. Tada su pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete, Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijim nemačkim vojnicima braneći Užicku republiku, tada jedinu slobodnu teritoriju u Evropi.

- Užice je jedan od nezvaničnih gradova heroja Drugog svetskog rata, grad koji je bio sedište prve slobodne teritorije na tlu okupirane Evrope, grad koji je dao velike žrtve za slobodu u borbi protiv fašizma i nacizma - rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

On je kazao da, koliko god to paradoksalno zvučalo, „veliki narodi i njihovi mitovi se često ne rađaju u pobedama, jer one mogu biti posledica slučaja ili ratne sreće, već u porazima i to onim porazima u kojima je grupa ljudi u ime višeg cilja svesno pristala da najveću od svih žrtava položi, da položi sopstveni život“.

Mnogobrojni borci Radničkog bataljona junački su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila. Ova bitka jedna je od najvećih, nesvakidašnjih i po mnogo čemu posebna.

- Vrhovni štab organizuje odbranu slobodne teritorije radi evakuacije važnih resursa iz grada Užica ka Zlatiboru i Bosni. Odbranu organizuje na Kadinjači važnom prevoju između planine Tare i Jelove gore. Odbranu izvodi Radnički bataljon sa 270 boraca, Posavska sa 150 boraca i Oraška ceta sa oko 150 boraca. Naspram sebe imali su oko 4.000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika sa tenkovima i bornim kolima. Ova neravnopravna bitka tog 29. novembra trajala je oko tri sata, a u borbi je poginulo oko 180 boraca - rekao je general Ljubiša Diković.

Naglasio je da je bitka na Kadinjači jedna od slavnih i tragičnih bitaka sa kolektivnim podvigom njenih branilaca.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je da su heroji Kadinjače - metalci, pekari, tkači, obućari, dali svoje živote da bi se neki drugi životi nastavili.

- Užice je ponosno na svojih 67 slobodarskih dana, a Užička republika kao jedina oaza slobode na evropskom kontinentu ima svoje mesto u istoriji Evrope. Najmanje što možemo je da mi svojim prisustvom na Kadinjači svakog 29. novembra odamo poštu i pokažemo da pamtimo - istakla je užička gradonačelnica.

Vence i cveće na Spomen-kompleks "Kadinjača” koji je obnovljen 2011. godine položile su delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, boračkih organizacija, a užički sveštenici služili su pomen svim nastradalim bocima u bitci na Kadinjači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalabic

    29. novembar 2022 | 16:16

    Nema te vi pojma o zivotu,kamoli o bitkama,I herojstvu.

  • E moja braćo

    29. novembar 2022 | 20:30

    Prošetajte preko Drine i Save da se uverite šta znači stradanje Srba tokom Drugog svetskog rata. A i Velikog rata...

  • 👍👍👍👍👍👍👍

    29. novembar 2022 | 16:45

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏. "Pao je 14.kilometar al nikad neće Kadinjača. Slavko Vukosavljević. Odrastasao sam u Titivom Užicu i pohađao osnovnu školu "Nada Matić". Dada. Svi smo znali tu pesmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA