• 10

Ministarstvo zdravlja počelo sa rešavanjem lista čekanja na operacije: Jedno od rešenja dopunski rad

Direktori 16 zdravstvenih ustanova Šumadijskog okruga razgovarali su o mogućnostima za skraćenje lista čekanja na operacije sa direktorkom RFZO Sanjom Radojević Škodrić i državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja Aleksandrom Stefoskim

 • 10
hirurgija, operacija, operaciona sala, bolnica, lekari, pacijent, bolest

Foto:Ilustracija: Pixabay

Rešavanje liste čekanja na operacije počelo je iz Kragujevca. Tim povodom razgovarano je sa direktorima 16 zdravstvenih ustanova Šumadijskog okruga o mogućnostima za skraćenje lista čekanja na operacije. Sastancima su prisustvovali direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

- Na inicijativu ministarke zdravlja krećemo sa rešavanjem lista čekanja. Poznato je da su i pre kovida postojale liste čekanja za ortopediju, kardiohirurgiju i za magnet, a tokom kovida, na žalost te liste su se uvećale. Sada kada se redovno zdravstvo vraća u normalu potrebno je te liste čekanja rešavati. Jedno od rešenja je dopunski rad - izjavila je direktorka RFZO, prenosi Tanjug.

Dodala je da je već spremljena platforma za dopunski rad i navodi da je revidiraju direktori zdravstvenih ustanova.

- Razgovarali smo danas i o postkovid pacijentima, jer kao što znamo postoje brojne postkovid komplikacije i neophodno je da u sklopu same organizacije ustanova i RFZO ti pacijenti budu prepoznati, tako da će im biti omogućene rehabilitacije u Rh centrima i biće im produženo vreme indikacija. Takođe smo razgovarali i o malignim pacijentima, jer je poznato da je broj tih pacijenata sve veći i da oni ne bi čekali na terapiju. Mi ćemo ih decentralizovati, što je fond već započeo - rekla je Radojević Škodrić.

Pojasnila je da će one terapije koje su dobijali do sada u tercijalnim ustanovama kao što su Klinički centri, od sada moći da dobiju u opštim bolnicama u svojim mestima. Objašnjavajući platformu o smanjenju lista čekanja, ona je kazala da dopunski rad finansira država preko RFZO.

- Radiće isto osoblje koje je i do sada radilo, ali van svog radnog vremena. Biće dodatno plaćeni i to ne samo medicinsko, već i nemedicinsko osoblje. To je plan za 2023. godinu i trudićemo se da već početkom naredne godine ta platforma bude usvojena. Potrebno je da se završi finansijski deo i da bude budžetiran od strane ministarstva finansija i onda kreće sa realizacijom. Bitna je pravilna organizacija posla, kojom ćemo rešiti liste čekanja, koje su u ovom trenutku najduže za ortopediju - istakla je Škodrić.

Lekovi čekaju pacijente

Napomenula je da je država i pre kovida, kao i sada, obezbedila lekove kao i ugradni materijal i da oni nisu problem i da prvi put u istoriji imamo situaciju da materijal i lekovi čekaju pacijenta. Problem je, kako je istakla, kadar koji mora bolje da se organizuje i iz tog razloga se radi platforma za dopunski rad, kako bi se smanjile liste čekanja. Ona nije mogla da kaže precizne podatke o broju pacijenata koji su na listama čekanja, jer se, kako je navela, oni stalno ažuriraju.

- Do kraja godine ćemo imati prave podatke o ažuriranim listama čekanja, jer nas je kovid u tome poremetio. Mnogi pacijenti su nažalost završili letalno ili su neki došli do te usluge na neki drugi način ili su odustali. Imamo primere pacijenata koji su na listama čekanja , najčešće za kolena, koje kada pozovemo da urade operaciju, oni ne žele. Iz tog razloga potrebno je ažurirati sve liste čekanja kako bismo znali u ovom trenutku tačan broj - rekla je Radojević-Škodrić.

Na sastanku sa direktorima zdravstevnih ustanova Šumadijskog okruga bilo je reči i o procesu vantelesne oplodnje koja se obavlja o trošku države. Prema rečima direktorke RFZO, u tom delu ne postoje liste čekanja.

- Svaki par koji ispunjava uslove biva upućen na program, a što se tiče uvoza reproduktivnog materijala već sada imamo aplicirane zahteve. Do prošle nedelje je bilo oko 280 zahteva za ovu godinu i kao što je najavio predsednik krenuće od 10.decembra - rekla je ona.

Razgovori sa direktorima u celoj Srbiji

Radojević Škodrić je najavila da će i u narednom periodu predstavnici Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje razgovarati sa direktorima zdravstvenih ustanova u celoj Srbiji, kako bi im predstavili platformu za smanjenje lista čekanja.

U Univerzitetskom kliničkom centru prema rečima direktora Slobodana Milisavljevića najduže liste čekanja su za operaciju kuka i kolena, ali i katarakte i invazivnih procedura u kardiologiji. On nije precizirao koliko pacijenata u ovom trenutku čeka na neku od operacija, ali je rekao da su liste čekanja velike. Tome je u velikoj meri doprineo i kovid.

Preduzimaju sve mere, operativni programi se rade u dve smene, a kako je istakao, uz pomoć Ministarstva zdravlja i RFZO, liste čekanja bi trebalo ubrzo da budu smanjene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • maza

  30. novembar 2022 | 07:12

  Ma može preko reda samo treba častiti

  14
  0

  Podelite komentar

 • Zoran

  30. novembar 2022 | 07:35

  Pa nije hirurg automehaničar pa da može raditi 12h dnevno. Treba novih ljudi koji će ostati zbog dobre plate.

  13
  1

  Podelite komentar

 • A. P

  30. novembar 2022 | 07:55

  Kako je pecenje, takoje resenje.

  9
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima