≫ 

Saznajemo: Prijavljena epidemija šarlaha i streptokoke u dva vrtića u Beogradu

Šarlah je potvrđen kod dvoje dece, a streptokoka kod 15

  • 13
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

U dve beogradska vrtića prijavljene su epidemije, saznaje Telegraf.rs, i to u jednom je epidemija šarlaha i streptokoke, a u drugom samo streptokoka. Obolela deca izolovana su iz vrtićkih grupa.

U vrtiću u kojem je i epidemija šarlaha, on je potvrđen kod dvoje dece, a kod 8 je streptokoka.

U drugom vrtiću je 7 dece obolelo od streptokoke, kažu za Telegraf.rs u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Kako smo pre dva dana objavili epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravali su dva vrtića u dve različute opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija a koja između ostalog može da izazove i šarlah.

Rezultati briseva pokazali su da ima i šarlaha i streptokoke.

Kako su za Telegraf.rs rekli pre dva dana u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidmeiolozi su na terenu nakon što su pristigle prijave. Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo 7 epidemija šarlaha.

"Ukupno je obolelo 64 dece. Poslednje dve epidemije su bile u oktobru, u okviru njih je obolelo 22 dece, a pre toga su dve bile u septembru kada je obolelo 16 dece."

U vrtićima u kojima su potvrđene epidemije, propisane su određene mere. Neophodna je trijaža na ulazu, dezinfekcija celog mesta,  nema korišćenja plišanih igračaka a plastične se moraju prati. Kada deca spavaju potrebno je da se rasporede glava-noge, a potrebno je i provetravati prostor kad god je to moguće.

Šarlah najčešće pogađa vrlo malu decu čiji je imunitet nešto slabiji. Najvažniji izvor streptokoknih infekcija su obolele osobe za vreme klinički ispoljenih simptoma bolesti, a ređe osobe koje nemaju simptome. Period zaraznosti značajno skraćuje lečenje antibioticima.

Put prenosa streptokoka je dominantno kapljični, dok su drugi putevi širenja infekcije znatno ređi, a to su konzumiranje kontaminirane hrane ili kontakta sa kontaminiranim predmetima.

Za šarlah ne postoji vakcina, a bolest se leči antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. Ako se ne leči, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća ili reumatske groznice.

Bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u pelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće.

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje.

Roditelji upozoravaju da pažljivo motre na simptome kod svoje dece, pa ako bilo koji od njih primete, odmah posete lekara.

Video: Ako vam dete ima mokraću boje piva, temperaturu i žutu boju kože, testirajte ga na hepatitis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    30. novembar 2022 | 12:06

    Koji vrtići i u kojoj opštini?

  • Ceca

    30. novembar 2022 | 12:12

    Sto vaspitacice ne testirate ,sve su zarazene idu na posao da im se plata ne umanji dok su na bolovanju..STRASNO...

  • Zaza

    30. novembar 2022 | 12:14

    Pa zasto ne napisete koji su vrtici u pitanju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA