Sportski skandal trese Niš i Aleksinac: Vukašinu dali medalju, pa je uzeli jer nije iz Niša

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša priznaje da se propust desio ali da se pravila moraju poštovati

  • 21
Vukašin Foto: Aleksandra Stojanović

Pobeda na školskom plivačkom takmičenju grada Niša Vukašinu Stojkoviću, učeniku četvrtog razreda OŠ "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca umesto radosti donela je suze, jer mu je zlatna medalja desetak minuta nakon što mu je dodeljena, skinuta sa vrata. Dok organizator objašnjava da mu je medalja uručena greškom pa mu je zato i oduzeta, Vukašinova škola i roditelji smatraju da je nedopustivo da posledice eventualnih propusta snose deca kojima na početku sportske karijere priznanja mnogo znače.

Aleksandra Stojanović, pedagog škole „Ljupče Nikolić“ objašnjava da su na takmičenje u Niš pozvani te da im niko nije saopštio da njihovi učenici neće imati pravo na pobednička odličja.

- U Niš smo otišli na poziv niškog Saveza za sport koji nam je prosleđen preko aleksinačkog sportskog udruženja. Prva disciplina bila je kraul pa je Vukašin prvi i nastupio i osvojio najbolje vreme. Odmah je usledila dodela priznanja, on je stao na pobedničko postolje i dobio je zlatnu medalju. Ceremoniju sam posmatrala sa tribina da bih nakratko pažnju usmerila sa Vukašina na jednu našu devojčicu koja je u tom trenutku zaplivala, tako da nisam videla da su našem učeniku skinuli medalju. Tek kada sam ga ugledala kako mi prilazi bez pobedničkog odličja shvatila sam da nešto niej u redu. On mi je kazao da mu je rečeno da je skine i da je preda drugom dečaku. Nisam mogla da verujem šta se dešava, sišla sam dole i porazgovarala sa nekim predstavnikom organizatora koji mi je objasnio da Vukašin nema pravo na medalju jer je on pobedio na okružnom takmienju a da se priznanja dodeljuju samo onima koji su nastupali na školskom takmičenju te da je zabuna nastala zato što su se oba održavala istovremeno – priča Aleksandra.

Ističe da se radi o nedopustivom propustu jer su o ovakvom protokolu trebali da budu unapred obavešteni kako se deca ne bi traumirala kao što se to desilo Vukašinu.

- Stvarno je bilo tužno, Vukašin je plakao, došao mu je i otac, organizatori su bili neljubazni, pretili su da naša deca više neće imati pravo da se takmiče... Naši đaci su se mnogo zabrinuli zbog te najave, čitavog dana me pitaju da li že to zaista biti tako, ne razumem zašto se jedan lep događaj pretvorio u nešto tako ružno – rekla je pedagog škole.

Jovan Jovanović iz Saveza za školski sport grada Niša priznaje da se propust desio ali da se pravila moraju poštovati.

- Učenik iz Aleksinca je zaista bio prvi i kao najbolje plasirani biće prijavljen za republičko prvenstvo. Rezultat nije bio sporan, već protokol, kada su objavljivana imena pobednika čitana su samo njihova imena i prezimena a ne i naziv škole i grad iz koga dolaze. Grad Niš je obezbedio priznanja samo za učenike iz Niša jer je ovo bilo gradsko takmičenje koje se samo sticajem okolnosti održavalo istovremeno sa okružnim na kojem su učestvovali Aleksinčani. Razumem da su roditelji nezadovoljni, oni to gledaju sa svog aspekta, možda bih i ja tako reagovao na njihovom mestu ali pravila su pravila. Propust je bio i na strani škole, jer je decu na takmičenje trebalo da dovede profesor koji je upoznat sa protokolom a ne pedagogica – objasnio je Jovanović.

Na pitanje novinara Telegrafa kako to da je Vukašin prošle godine dobio medalju na istom takmičenju, Jovanović je kazao da su lane imali višak odličja.

- Smatrali smo da je bolje da ih deca dobiju nego da ih držimo u fioci, znamo koliko im to znači. Ove godine nismo imali viška, pa nismo mogli da im damo medalje – naveo je Jovanović.

Dečakova majka Kristina Stojković ističe da joj je veoma žao što se njeno dete bez svoje krivice, kući vratilo u suzama.

- Sinoć je tužno gledao medalju koju je dobio prošle godine, to je srebrna a juče je dobio zlatnu. Znate, veoma je teško desetogodišnjaku objasniti da mu je zbog propusta u nekakvom protokolu sa grudi skinuto odličje. Moj suprug je otišao u Niš nakon što je obavešten o tome šta se tamo desilo, rečenu mu je da je on otac kod kuće a ne na takmičenju. Drugom roditelju koji je takođe bio nezadovoljan jučerašnjim dešavanjima organizator je poručio da „u Aleksincu mogu da dele medalje kako hoće a da u Nišu tako neće moći“. Samo mogu još da kažem da je moje dete razočarano, on veruje u fer plej, navikao je da dobije ono što je zaslužio i ne mogu da verujem da je neko dozvolio da mu ta očekivanja sruši zbog sopstvenih propusta. Sin je plivao i u drugim gradovima, nikada se nismo sa ovakvom situacijom susreli i mnogo mi je žao što se jedna lepa manifestacija ovako ružno završila – rekla je Kristina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    30. novembar 2022 | 14:32

    Sramota, ali oni ne znaju šta je to. Dečaku i divnim roditeljima želim sve najlepše, neka ih prati sreća i da im sin postane šampion.

  • Sasa

    30. novembar 2022 | 14:54

    Pa ta medalja kosta 200din.mogli su da daju 2 zlatne..Bruka....voleo bih da se i deca organizatora nadju u takvoj situaciji

  • Boža zemunac

    30. novembar 2022 | 15:02

    Bruka i sramota. Znaju li oni da su to deca. Mogli su da dodele dve zlatne medalje. Nemam reči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA