• 0

Određen datum male mature, polagaće se ranije nego inače: Ovo je kompletan kalendar za osmake

Nakon toga je predviđeno da se u nedelji od 23. do 27. januara proveri šta je uneto kao izbor , dok je 30. i 31. januara data mogućnost roditeljima i deci da izmene tu odluku

  • 0
Resenja srpski jezik 2021

Foto: Marko Jovanović, mpn.gov.rs

Učenici koji završavaju osmi razred od juče mogu da prijave jedan od pet ponuđenih predmeta koji će polagati na trećem testu u okviru završnog ispita, prijave traju do 30. decembra, a vrše se u školama ili putem portala Moja srednja škola, rekao je za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

- Trenutno u bazi imamo nešto više od 66.400 učenika i oko 60.200 roditelja koji koriste esDnevnik i samim tim je njima jednostavnije i lakše kroz dva klika nego da odlaze u školu i gube vreme. Odlazi se na portala Moja srednja škola, gde se loguju putem esDnevnika i kasnije rade izbor trećeg testa. Ponuđeno je da izaberu jedan od pet predmeta. Rok je 30. decembar, s tim što oni mogu više puta da to izberu i ponište. Mi pozivamo učenike da bar urade pet testova koji su bili prethodnih godina sa ciljem da donesu odluku i da provere koji je to test objektivno iz kojeg imaju najviše znanja i da ga odaberu - rekao je Pašić.

On je naglasio da je prvi rok za izbor predmeta 30. decembar, a nakon toga predviđeno je da se u nedelji od 23. do 27. januara proveri šta je uneto kao izbor , dok je 30. i 31. januara data mogućnost roditeljima i deci da izmene tu odluku odlaskom u školu ukoliko postoje objektivni razlozi.

Kalendar završnog ispita

Završni ispit za učenike koji završavaju osnovnu školu počinje u sredu, 21. juna 2023., od devet do 11 sati, kada će učenici polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će osmaci test iz matematike na kraju osmogodišnjeg školovanja polagati u četvrtak, 22. juna, takođe od devet do 11 sati.

Treći test iz izbornog predmeta, planiran je za petak, 23. jun, u istom terminu, od devet do 11 sati, navedno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Predviđeno je da preliminarni razultati završnog ispita na nivou škole i portalu "Moja srednja škola" budu objavljeni u nedelju, 25. juna do osam sati ujutru, dok se objavljivanje konačnig rezultata završnog ispita očekuje u sredu, 28. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće u ponedeljak 03. jula 2023, navedeno je u Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2022/2023. godinu i prijemnog ispita upisa učenika u srednju školu za školsku 2023/2024. godinu.

Kako je navedeno u Kalendaru, probni završni ispit iz matematike planiran je za petak 24. marta 2023. godine, od 12 do 14 časova, dok će probni ispit iz srpskog odnosno maternji jezik i treći test trebalo da budu održani u subotu, 25.03.2023. godine, i to srpski od devet do 11 časova, a test iz izbornog predmeta, odnosno treći test od 11.30 do 13. 30 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok