Od 61 škole u Leskovcu, u 42 danas nije održan prvi čas

Prosvetari traže da se nenasilje u školama reguliše podzakonskim aktima, a ne uredbama

  • 0
Prazna učionica, štrajk Foto: Shutterstock

Zbog niskih zarada i zbog sve većeg nasilja nad nastavncima od strane učenika, danas se u školama na teritoriji grada Leskovca nije ili neće održati prvi čas, potvrđeno je Jugmedii u Sindikatu obrazovanja Regionalnog centra u ovom gradu.

Predsednik ovog centra profesor Aleksandar Nikolić kaže da se jutros štrajku upozorenja nisu pridružile samo dve škole van grada Leskovca, a da će za nekoliko sati znati kompletnu situaciju, kada krene druga smena. Dodaje da su dva veoma bitna razloga zbog kojih se donela takva odluka.

Prosverari traže da se nenasilje u školama reguliše podzakonskim aktima, a ne uredbama.

- Pvi razlog je sve veće nasilje učenika, posebno onih iz srednjih škola, nad profesorima, a kap je prelila čašu sa napadom profesorke u Trsteniku, a drugi razlog su naše enormno male plate kada se uporede sa platama u državnom sektoru za čija radna mesta je potrebno četvrti stepen. Ministarstvo prosvete je izjavilo da će od nove godine biti povećanje 12,5 posto, a mi zahtevamo, i od tog zahteva nećemo odustati, 25 posto -  objašnjava Nikolić.

Za razliku od drugih visokobrazovanih kadrova u državnoj službi, prosvetnim radnicima su zarade povećavane na kaščicu, minimalmo. Pa je tako prošle godine došlo do povećanja od svega 9,6 posto.

U nekim gradovima na jugu danas se održavaju protesti na trgovima, ali ih u Leskovcu neće biti. Članovi Nezavisnog sindikata iz Leskovca i Vranja juče su protestovali u Beogradu, pridružujući se kolegama iz cele Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA