• 2
 ≫ 

Ibarska magistrala godinama odnosi živote zbog prebrze vožnje: Za njih važi da su najbahatiji

, Telegraf
 ≫ 

On ističe da će Moraviski koridor koji se gradi od Kruševca ka Pojatama, smanjiti intezitet saobraćaja na magistrali smrti

 • 2
Ibarska magistrala

Foto: RINA

Do sada je na njoj život izgubilo preko dvadeset osoba. Vozači, suvozači, žene i deca pešaci. Godinama unazad deonica Ibarske magistrale od Preljine do Mrčajevaca zove se još i magistrala smrti, a da taj naziv nije dobila bez razloga pokazuju i spomenici pored puta smešteni na svakih tridesetak metara.

Pre tri dana opet je došlo do tragedije kada je nastradao mladić iz Mojsinja. Kao suvozač izgubio je život - ni kriv, ni dužan. Ima li rešenja za ovaj put koji seje smrt, ima li načina skrenuti pažnju vozačima da ne lete već da voze po propisima.

- Tačno je, da je ovo ugrožena deonica državnog puta. Od Preljine ka Kraljevu strada veliki broj učesnika u saobraćaju. Kolovoz je širok, prav i u dobrom stanju i zato se vozači ovuda kreću ogromnim brzinama. Zbog te neprilagođenosti i nepoštovanja propisa dolazi do teških saobraćajnih nezgoda. Situaciju dodatno otežava i velika frekfencija vozila na ovom delu puta, jer ovaj deo magistrale spaja ibarsku i moravsku dolinu - izjavio je za RINU član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Čačka Rodoljub Skerlić.

On ističe da će Moraviski koridor koji se gradi od Kruševca ka Pojatama, smanjiti intezitet saobraćaja na magistrali smrti.

- Treba posvetiti pažnju brzini kretanja, kako ne bi došlo do neželjenih incidenata u saobraćaju i nastradalih lica. Auto- put će preuzeti ogroman broj vozila, time će Ibarska magistrala biti rasterećena, a tada će stanje biti bolje što se tiče bezbednosti saobraćaja, ali se i dalje mora voditi računa jer na ovom delu cirkuliše veliki broj građana koji prelaze magistralu i idu ka svojim imanjima i njivama sa svojim radnim mašinama - kaže Skerlić.

Ono što iznenađuje jeste nepoštovanje pravila od strane vozača autobusa, koji prolaze u ovom saobraćajnicom. Meštani su se čak u više navrata obraćali i autoprevoznoj kompaniji, čiji vozači su izazivali udese, da apeuju na njih kako bi vožnju prilagodili uslovima na putu.

- Svakodnevno smo u strahu za naše i živote naše dece, jer kad izađu iz autobusa koji ih vozi u školu moraju preći ovu magistralu. Predavali smo zahteve nadležnima da se ovde na neki način uspori saobraćaj. Međutim, rekli su nam da prema zakonu u saobraćaju to nije moguće. Značilo bi nam bar da se obeleži pešački prelaz koji inače ovde postoji, ali se znak ne vidi - rekao je Radović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Đoka

  2. decembar 2022 | 17:47

  Ne znači ni pešački prelaz ništa, jer vozači u Srbiji ne znaju da na pešačkom mora da se propusti pešak i da se pre pešačkog mora brzina prilagoditi uslovima saobraćaja i da se mogu zaustaviti svakog momenta i propustiti onoga koji prelazi prelaz

  0
  0

  Podelite komentar

 • Raša

  2. decembar 2022 | 01:18

  I šta je policija uradila? Jede krofne umesto da ima po dva vozila u svakom pravcu. Eto koliko vredi život u Srbiji.

  0
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok