• 13

Kad nasilje u školi eskalira: Otac žrtve završio u zatvoru, pratio "petaka" po ulicama Stepojevca

"Bilo je svega, od cepanja svezaka i polivanja knjiga vodom, do fizičkih nasrtaja, u dva navrata I. ga je udario u međunožje, poslednji put preteći "prosuću ti seme", ispričala je tetka dečaka koji je bio žrtva nasilja

 • 13
Dete dečak plače

Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj porodice iz Stepojevca najbolji je primer šta se dešava kada nasilje eskalira, a škola i stručne službe ne odrade posao tako da se konflikti smire. Roditelji tada, u afektu, mogu da preuzmu stvar u svoje ruke, kao Srđan Š., i naprave pakao od života i svom detetu i onome sa kojim su hteli da se "obračunaju".

Dvanaestogodišnjak, po rečima njegove tetke, bio je tri godine meta vršnjaka I. iz svog, petog razreda, u OŠ "Vuk Karadžić" u Stepojevcu.

- Bilo je svega, od cepanja svezaka i polivanja knjiga vodom, do fizičkih nasrtaja. U dva navrata I. ga je udario u međunožje, poslednji put preteći "prosuću ti seme". Nekoliko puta smo išli u školu, ali škola ne dozvoljava da se pomene reč "vršnjačko nasilje". I ko zna dokle bi išlo da pre nedelju dana O. nije došao krvav. U školi su to pokušali da predstave kao da se sapleo o koleno dečaka I. i pao. O. su obrisali krv sa lica, ali je trag ostao na majici. Kada ga je video, otac je poludeo i izgubio kontrolu - ispričala je Tanja za Novosti.

Otac S. poslao je nekoliko pretećih poruka razrednom starešini na račun I. (tipa "krv za krv") i poleteo kolima da nađe napadača. Neko vreme je za njim vozio i pretio mu, dok uplašeni petak nije uleteo u jednu kuću, a vlasnici pozvali policiju.

Srđan je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru, u Centralnom zatvoru. U ceo slučaj uključeni su policija, školski tim za borbu protiv nasilja, Centar za socijalni rad...

"Nasilje kulminira zbog zataškavanja"

- Srđan je u afektu napravio ono što nije smeo i za to će odgovarati, ali problem je u tome što ova situacija, umesto da bude upozorenje na to šta se desi kad nasilje kulminira zbog zataškavanja, sada počinje da se okreće na štetu O. Ovo je mala sredina i priča se svašta - komentariše Tanja.

Puna tri sata je trajao sastanak tima za borbu protiv nasilja u školi, na kojem su bili i roditelji drugog dečaka i O. majka i tetka. Tanja je zahvalna direktorki jer je odvojila toliko vremena, međutim, sve primere nasilja nad O. pojedini prisutni komentarisali su sa "hoćemo li sad obesiti I?" ili "to su dečje igre". On je mislio na "prosipanje semena iz biologije". Nasilni dečak je premešten u drugo odeljenje, a O. nekoliko dana nije išao u školu.

Školski psiholog Branka Tišma komentariše da je najgore kada roditelji uzmu pravdu u svoje ruke:

- Ako nisu zadovoljni reakcijom škole, mogu da se žale upravi ili Ministarstvu prosvete. Postoji i SOS telefon za vršnjačko nasilje. Najgore je kada roditelji sami pokušaju da reše situaciju - kaže Tišma.

UNICEF: Povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja

U Srbiji je povećan broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja učenika nad nastavnicima, saopštio je Unicef. Ova organizacija poziva na prekid svih oblika zlostavljanja i ističe da vršnjačko nasilje treba shvatiti kao rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u porodici, ali i zajednici u celini.

Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 bila su deca. Takođe, 45 odsto dece je i dalje nasilno disciplinovano kod kuće, kaže Unicef.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pp

  2. decembar 2022 | 02:54

  Profesori i direktori škola zataškavaju vršnjačko nasilje i štite nasilnike kad su u pitanju učenici, ali kad ti učenici nekom profesoru izmaknu stolicu onda ti isti profesori protestuju na ulicama protiv države zahtevajući veće kazne i zaštitu profesije...a za posledice svog delovanja i neodgovornosti nemaju nikakvog osećaja ni samokritike. Licemerje, neodgovornost, nemoral, katastrofalni rezultati nerada prosvetnih radnika su glavni problem od koga sve potiče. Svi samo očekuju privilegije za sebe.

  29
  1

  Podelite komentar

 • Ena

  2. decembar 2022 | 05:58

  Posto zakon ne štiti zrtve već nasilnike svaki roditelj čije je dete žrtva treba uzeti zakon u svoje ruke i zastititi svoje dete od nasilnika.

  27
  0

  Podelite komentar

 • Baki KG

  2. decembar 2022 | 05:51

  Kad zataji škola i zakon.....isto bih postupio. Otac je morao da zaštiti svoje dete kad škola i zakon nije ništa preduzeo. Bravo za oca.

  20
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima