U južnom Banatu nema prekoračenja dozvoljenih nivoa toksičnih materija

Od 278 pesticida pronađeno je manje od 20 u uzorcima vode, od njih samo dva su zakonski regulisana i njihova koncentracija je daleko ispod granica koje su zakonski dozvoljene

  • 1
laboratorija, testiranje, nauka, hemija

Foto: Freepik/ Freepik

U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije poslednjih godinu dana radi se analiza pesticida i teških metala u uzorcima vode i zemljišta na području Južnog Banata i Temišvara. Dosadašnji rezultati pokazuju da nije uočeno prekoračenje dozvoljenih granica toksičnih materija u odnosu na propise Evropske unije i Srbije, navodi RTV.

Članovi projektnog tima „Prekogranične mreže za edukaciju i istraživanje prirodnih resursa“ nakon analize uzoraka vode i zemljišta u Srbiji i Rumuniji nisu uočili prekoračenje dozvoljenih granica pesticida i toksičnih metala. Oni su u poslednjih godinu dana redovno uzimali uzorke vode i zemljišta, a ovih dana završavaju analizu više od hiljadu uzoraka na različite pesticide.

- Radili smo analizu na 278 različitih pesticida. Analizirali smo ih u vodi i zemljištu. Za sada smo obradili podatke što se tiče vode. Od 278 pesticida pronašli smo manje od 20 u uzorcima vode od njih samo dva se zakonski regulisana i njihova koncentracija je daleko ispod granica koje su zakonski dozvoljene - rekao je dr Nenad Zarić, naučni saradnik na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac istraživanja u projektu.

Analiza vode radi se svakog meseca a zemljišta 4 puta godišnje. Za tu namenu u dvorištu Očne bolnice Pančevo instalirani su: tečni hromatograf i dodatna laboratorijska oprema.U Pančevu su rađene analize na prisustvo pesticida a rumunski partner završio je analize uzoraka na prisustvo toksičnih metala. Cilj projekta je da se utvrdi stanje prirodnih resursa u Južnom Banatu i regionu Temišvara.

- Jedan od glavnih ciljeva je pisanje knjige smernica gde ćemo objaviti rezultate onoga što smo uspeli ovde da pronađemo i savetovati poljoprivrednike kako na dalje da tretiraju svoje useve kako bismo održivo koristili svoje prirodne resurse -  rekao je dr Nenad Zarić.

Projekat sprovode Univerzitet prirodnih nauka iz Temišvara i Regionalna razvojna agencija “Južni Banat“ kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🎶🎶🎶

    3. decembar 2022 | 09:37

    I alfatoksin je bio štetan za krave a sada što ga ima u crnom luku nije bitno, to će pojedu ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA