• 7

Paprene kazne za roditelje čija deca napadaju i zlostavljaju nastavnike: Njima su vezane ruke, noge i glava

Međutim, u Prekršajnom sudu malo je postupaka u vezi sa maloletničkim nasiljem u školi koji se vode protiv roditelja. U poslednje četiri godine - svega tri, i nijedan roditelj nije kažnjen

 • 7
Nastavnica na podu nasilje učionica učenici

Foto-ilustracija: Shutterstock

Vršnjačko nasilje i nasilje nad profesorima, nažalost, postali su svakodnevica. Društvene mreže nisu zaobišli ni oni u kojima su se na meti nasilnika našli profesori. I dok se akcenat stavlja na kažnjavanje učenika, pokreće se pitanje da li roditelji odgovaraju za nedolično ponašanje svoje dece. Istraživali smo šta kaže zakon, a šta praksa?

Da svako ko poželi može nastavnika da nauči pameti, po svemu sudeći, uverili smo se kada su udruženo učenici izmakli stolicu nastavnici i to objavili na društvenoj mreži. Pribegavaju i vređanju, fizičkim napadima i drugim omalovažavajućim oblicima ponašanja, piše RTS.

- Nastavnicima su vezane ruke, noge, a nekada i oči, tako da vi u ovakvom sistemu u kome postavljate na pijedastal dete i govorite mu da ono ima bezbroj mogućnosti i nekakvih benefita, a ne učite ga da ima i nekakve obaveze onda ostaje nastavnik koji treba da se bori ne samo protiv deteta, nego protiv roditelja - rekla je Jasna Janković iz Unije prosvetnih sindikata

Roditeljima, ako njihovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi drugo dete ili nastavnika, prete kazne - Zakon predviđa kaznu od 30.000 do 100.000 dinara. Međutim, njihova odgovornost teško se dokazuje.

- Krivično pravo podrazumeva subjektivnu odgovornost, i za konkretno krivično delo po pravilu ne odgovoraju roditeji. Ali prekršajno zakonodavstvo i te kako prepoznaje propuste roditelja u vaspitanju, i ako su ti propusti roditelja doveli do određenih postupaka, onda roditelji mogu da budu predmet prekršajne odgovornosti - kaže dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Međutim, u Prekršajnom sudu malo je postupaka u vezi sa maloletničkim nasiljem u školi koji se vode protiv roditelja. U poslednje četiri godine - svega tri, i nijedan roditelj nije kažnjen.

- Vrlo često ne poznajemo svoju decu, nekada su oni u kući jedno, a u školi potpuno drugo, i ako roditelj nema saznanja kako se njegovo dete ponaša u školi, ako mu na to nije ukazano, ako nije pozvan na razgovor, takvom roditelju ne možete staviti na teret da nije vršio dužan nadzor nad detetom - napomenula je Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda.

Zato, ponavljaju, da bi nasilni učenici bili kažnjeni za svoje ponašanje u školi, a roditelji na vreme obavešteni - ista pravila moraju da važe za sve podjednako.

- Da se obaveste roditelji deteta koje je učinilo neku radnju koja treba da bude sankcionisana, pa onda čak propisuje i da ukoliko se roditelj odmah neodazove da se takvom detetu određuje psiholog ili pedagog koji će zastupati njegove interese, ali da neodazivanje roditelja svakako nije okolnost koja će odlagati delovanje škole - napomenula je Ristanovićeva.

Jankovićeva je rekla da je pokazano da smo mi okrenuli naglavačke čitav sistem prvo moralnih normi, zatim obrazovanja, a zatim vaspitanja - da je vaspitanja sve manje, a da obrazovanje skoro u nekim slučajevima ne možemo da vršimo, dakle došli smo do kraja.

Početak drugačije borbe sa nasilnicima, kažu upućeni, mogao bi da donese novi zakon - o maloletničkom kaznenom zakonodavstvu. Njegov cilj trebalo bi da bude efikasniji odgovor na neprihvatljivo ponašanje.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ohman

  4. decembar 2022 | 09:08

  Parene kazne treba da placa drzava zato sto tako vaspitava decu. Roditelji nisu krivi jer im je zabranjeno da vaspitavaju svoju decu.

  16
  3

  Podelite komentar

 • Vanja

  4. decembar 2022 | 08:21

  Kaznjavati roditelje nasilnika najvisim iznosom, a nasilnike oduzimati od roditelja i smestati u popravne domove.

  13
  1

  Podelite komentar

 • 🎶🎶🎶

  4. decembar 2022 | 12:03

  Zakonima ste vezali ruke roditeljima da vaspitavaju i kontrolišu svoju decu, a hoćete roditelje da kažnjavate. Zašto ne kaznite one koji su doneli takve zakone?

  8
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok