• 0
 ≫ 

"Žene sa invaliditetom višestruko diskriminisane": Potrebna im je veća podrška

 ≫ 

Ministarka je istakla da je posebnu pažnju u narednom periodu potrebno da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta

  • 0
Invalidska kolica

Foto-ilustracija: Shutterstock

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Maja Gojković, istakla je da su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

Poverenica Brankica Janković kaže da je obrazovna struktura osoba sa invaliditetom značajno nepovoljnija nego kod opšte populacije.

- Neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zajednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima - saopštila je Maja Gojković, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture, prenosi RTS.

Ministarka je istakla da je posebnu pažnju u narednom periodu potrebno da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta.

Ukazala je na položaj osoba s invaliditetom istovremeno ističući i posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje.

- Važno je da napomenemo da od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, 58,2 odsto su žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu - navela je Gojkovićeva.

Ona kaže da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.

- Nastavićemo da radimo na ostvarenju vizije i stvaranju okruženja za puno ostvarivanje ljudskih prava i pristup svim resursima za svakog građanina i građanku naše zemlje. Moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život - rekla je Gojkovićeva.

Poverenica: Višestruka diskriminacija žena i dece s invaliditetom

Kako navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, diskriminacija je svakodnevni problemi u gotovo svim životnim oblastima i visok rizik od siromaštva otežavaju kompleksan položaj osoba sa invaliditetom, što potvrđuje i broj pritužbi zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta koji je godinama u samom vrhu

Poverenica ukazuje da i pored vidnih pomaka, neka od važnih pitanja nisu u dovoljnoj meri rešena, a odnose se pre svega na adekvatan pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite i različitim vidovima podrške, ali i na deinstitucionalizaciju i ukidanje prakse potpunog lišenja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom.

U posebno teškom položaju nalaze se žene i deca sa invaliditetom koji su često izloženi višestrukoj diskriminaciji, istakla je poverenica.

Jankovićeva je naglasila da je svih proteklih godina najveći problem pristupačnost čime se praktično onemogućava ostvarivanje i svih drugih prava.

- Nije problem samo fizička pristupačnost, već i druge vrste prepreka koje stoje pred građanima koji imaju oštećenja vida i sluha - dodala je poverenica.

Brankica Janković je navela da je obrazovna struktura osoba sa invaliditetom značajno nepovoljnija nego kod opšte populacije, te da je posebno važno unaprediti dostupnost obrazovnog sistema deci sa invaliditetom, kao i kontinuirano unapređivati inkluzivno obrazovanje, pružajući podršku učenicima i studentima u skladu s njihovim potrebama.

Poverenica je ukazala i da je neophodno nastaviti sa kontinuiranim aktivnostima usmerenim na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, u skladu sa Strategijom o pravima osoba sa invaliditetom za period 2021-2030.

(Telegraf.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok