• 4
 ≫ 

Mlada profesorka intubirana i 2 puta reintubirana u Kovid bolnici u Batajnici: I porodilja među pacijentima

 ≫ 

Trenutno su u kovid bolnici u Batajnici uglavnom stariji pacijenti

 • 4
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktorka Kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević navodi da se  trenutno u toj bolnici nalazi 68 bolesnika od kojih je 13 intubirano. Među njima je i jedna porodilja.

Adžić Vukičević kaže da je reč o pacijentima starije životne dobi sa pratećim bolestima.

"To su sve bolesnici koji su starije životne dobi u osmoj, devetoj pa i u desetoj deceniji života sa brojnim pridruženim oboljenjima. Kao i na kraju svake pandemiji tako i u ovoj poslednji stradaju nažalost najstariji naši pacijenti koji su bili u svojim kućama, gerontološkim centrima, stariji, nepokretni, iznemogli. I kako su sada prestale protivepidemijske mere osim nošenja zaštitnih maski u bolnicama, tako da su se oni na razne načine zarazili i oni su sada naši pacijenti", navodi Adžić Vukičevićeva za RTS.

Ukazuje da starijim osobama vrlo malo treba da se razbole, razviju teške kliničke slike.

"Dovoljna je jedna pneumonija, povišena telesna temperatura, udruženost sa drugim bolestima da ih dovede do dehidratacije, poremećaja rada srčanog ritma, akutnih kardioloških i neurološkihzbivalja zbog čega oni i umiru", objašnjava gošća Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da se u ovom trenutku među pacijentima u kovid bolnici Batajnica nalazi i mali broj mlađih osoba.

"To su oni koji su zadesno kovid pozitivni, koji su trebali da se operiši ili da id na neke dijagnostičke procedure. Imamo jednu porodilju od 32 godine, zatim jednu mladu profesorku od 44 godine koja je uspešno intubirane i reintubirana dva puta, sad se nalazi u fazi oporavka i to su naše dve najmlađe pacijentkinje. Imam i jednog pacijenta od 39 godina", navodi Adžić Vukičevićeva.

Navodi da je za dve godine kroz kovid bolnicu Batajnica od njenog otvaranja, prošlo 23.200 ljudi.

"Za prvih mesec dana od 4. decembra 2020. do 1. januara 2021.primili smo 1.500 ljudi. Tokom 2021. godine kada je bio delta i britanski talas primili smo oko 14.500 ljudi. I ove 2022. godine, primili smo oko 7.500 ljudi. Od toga je 16.000 njih zdravo otišlo svojim kućama , a oko 2.000 je prebačeno u druge medicinske ustanove radi nastavka lečenja", kaže ona.

Ukazuje da su među pacijentima bile čitave porodice i da se dešavalo da tokom jutarnje vizite zatekne više od 20 mrtvih tela.

"To su stvari koje se ne mogu zaboraviti. To su majke i deca koji su ležali jedno pored drugih, prvo umre dete, pa majka. Kad kažem dete mislim na osobu od 25 godina, ali i to je nečije dete", ističe Adžić Vukičevićeva.

Od početka kovid epidemije, u našoj zemlji registrovano je 2.425.077 slučajeva koronavirusa, od 11.649.428 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 17.399 osoba.

Na pitanje - šta će u budućnosti biti sa kovid bolnicom u Batajnici odgovara da nema precizna saznanja šta će biti sa njom, ali da je sigurna da će ta bolnica biti u dobroj misiji kao što je bila tokom pandemije kovid 19.

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Besan i tuzan

  4. decembar 2022 | 11:44

  Koliko je ljudi umrlo zbog nestrucnosti????? O tome se cuti????!!! Zasto se mnoge stvari kriju? Neko treba da odgovara za ovo??? Briga me za ceo svet,ja sam neko ko je je za mesec data izgubio 4 osobe...svi umrli u Batajnici(niko nije imao neku dijagnozu)!!!

  16
  2

  Podelite komentar

 • E

  4. decembar 2022 | 17:40

  Na mene su bili ljuti, sto nisam dozvolila da mi mamu smeste u batajnica, zbog toga, sto je bila malokrvna, i zamara la se baš. Mislim da se od tamo nebi ni vratila. Ali sam je kod kuće negovala, i fala bogu sve u redu.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Hmmm

  4. decembar 2022 | 17:38

  Sve je laz, osim smrti!???

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok