• 9

Trećina lekara u Srbiji starija od 55 godina: Rade i oni koji mogu u penziju, a na birou čeka 2.000 mladih

Na birou je oko 2.000 lekara i među njima je 60 specijalistana

 • 9
Urologija urinarni sistem prostata muški reproduktivni sistem lečenje doktor lekar

Foto-ilustracija: Shutterstock

Trećina lekara koji su radili u Srbiji prošle godine bila je starija od 55 godina. Prema podacima iz Zdrastveno-statističkog godišnjaka, u Srbiji je tokom 2021. godine radilo 6,178 doktora starijih od 55 godina, njih 11.000 imali su između 35 i 55 godina, dok je najmanje bilo onih koji su mlađi od 35 – oko 3.000, prenose suboticke.rs.

Istovremeno, kako su isticali predstavnici sindikata prosečna starost specijalista u Srbiji je 55 godina.

Koliko je među zdravstvenim radnicima lekara koji su stekli uslov za penziju a i dalje rade, nije poznato. Ministarka Danica Grujičić je zatražila od zdravstvenih ustanova spisak takvih kolega i najavila da će svi oni morati u penziju te da će na njihovo mesto doći mladi ljudi.

Prema podacima NZS, na birou je oko 2.000 lekara i među njima je 60 specijalista. Pojedini zdravstveni radnici upozoravaju da čak i kada bi bilo dovoljno mladih doktora koji bi mogli da zamene starije kolege postavlja se pitanje njihovog nedovoljnog iskustva.

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević, koja ima svoju privatnu praksu i koja je svojevremeno bila direktorka Lekarske komore Srbije, kaže da iako ministarkin plan dobro zvuči pitanje je koliko je izvodljiv u praksi.

Ja sam počela da radim sa 23 godine i bila sam mlad doktor. Sada sam doktor koji radi 39 godina a imam 62 godine. Imala sam sreće da se mlada zaposlim i da od svojih starijih kolega naučim. Ako neko ode u penziju sa 65 a nije iza sebe ostavio naslednika odnosno nije svoje znanje podelio, onda je to problem sistema. Ne možete mladog lekara sa biroa staviti da bude hirurg“, rekla je za Danas Radosavljević.

Ona ističe da treba pažljivo sagledati ko su lekari koji rade nakon 65 godina – da li se radi o doktorima koji su deficitarni ili o onima koji su preko ličnih veza produžili ugovore iako ispunjavaju uslove za penziju.

Razumljivo je da neki ljudi rade posle 65 jer su deficitarni kao što to sada postaje slučaj sa pedijatrima ili radiolozima. Međutim druga je stvar ako internisti produžavate ugovor jer ste sa njim dobar prijatelj“, napominje doktorka Radosavljević.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Tamo neko

  5. decembar 2022 | 10:13

  Pa sta se sad bune?? Pomerili starosnu granicu za odlazak u penziju,sad im smetaju stari lekari?? I mom sefu smetamo mi koji imamo 30 i vise god radnog staza,dodje mu mladi kadar..radi 2 -3 nedelje i ide dalje.Promenite zakon za penzije.Sami ste sebi dali autogol.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Natasa

  5. decembar 2022 | 10:19

  Istrina je nekada drugačija. U Subotici rade penzionisani lekari jel nema ko. Moja drugarice je iz Kragujevca otišla tamo da radi.Trenutno im treba bar 10 lekara ali niko neće u Subotici. Drugarica je sada u Kaluđerici u domu zdravlja, opet se zaposlila bez veze zato što su to "neatraktivne" lokacije pa neće niko tamo da radi. Dakle 2000 mladih lekara neće Suboticu, Kaluđericu...sela da ne spominjem, hoće posao ispred kuće?

  5
  0

  Podelite komentar

 • 581

  5. decembar 2022 | 09:21

  Jutros na redovnom sistematskog pregledu u dz počev od šaltera one med sestre pa po svim ordinacijama sve lekari pred penziju to im se računa lakše radno mesto a ima ih koji su u penziji a dolaze na pr psiholog ima oko desetak pacijenata a prima penziju platu i ima svoju privatnu ordinaciju. Nešto treba menjati.

  5
  4

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok