"Deca treba da znaju istinu": Knjiga za najmlađe o NATO bombardovanju šokirala roditelje, evo šta kaže izdavač

Knjiga za decu o NATO agresiji na SRJ izazvala je burne reakcije roditelja na društvenim mrežama

  • 57
Srbija protiv NATO, knjiga Foto: Shutterstock, Dobro dete/Predrag Ikonić

Knjiga koja se od skoro našla na policama knjižara u sekciji za decu izazvala je burne reakcije među korisnicima društvenih mreža u Srbiji. Naime, reč je o izdanju "Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine", a pitanje koje su mnogi postavili je da li je knjiga uopšte prikladna za decu osnovnoškolskog uzrasta.

Mnogi roditelji komentarisali su na Reditu da je knjiga previše ozbiljna, a kako je u izdanju naznačeno da je namenjena deci starijoj od 8 godina, pitali su se da li će ovakvi tekstovi uticati na formiranje njihovog političkog mišljenja u budućnosti. Međutim, izdavač i urednik knjige, Aleksandar Miljević za Telegraf.rs kaže da je izdanje u potpunosti prilagođeno deci. Na prvi pogled, knjiga je oplemenjena brojnim ilustracijama, a ono što starije građane plaši je pristutvo scena u kojima je prikazana krv. Ipak, Miljević kaže da je sve to deo srpske istorije i da deca svakako u školama uče o takvim situacijama.

- Deca u osnovnoj školi uče istoriju i čitaju o istorijskim događajima, tako da je iz toga jasno da vrlo lako mogu to da razmeju. Pri tome mnoga deca su već čula mnogo od svega u knjizi navedenog ili od svojih roditelja(ogroman broj Srba ili je izbegao ili ima nekog ko je izbegao iz Krajine, Srpske ili KiM) ili sa medija, koji svake godine o tome obilno pričaju i pišu. Ovde je samo sve već poznato sažeto na jedno mesto i prilagođeno deci. Što se tiče njihobog političkog mišljenja u budućnosti mislim da je pre svega o tome trebao da misli NATO koji nas je napao, jer je to ono što je prevashodno dovelo do toga da je trenutno preko 80% građana Srbije protiv te organizacije, kako prenose nekolike ankete u poslednje vreme. Stoga ova knjiga na dečije mišljenje neće uticati više od mišljenja njihovih roditelja, rodbine i prijatelja, kao ni od izveštavanja medija o NATO agresiji 1999. koju imamo na svim medijima već preko 20 godina - naglašava Miljević za naš portal.

Kako kaže, knjiga je u potpunosti bazirana na istorijskim činjenicama, iako je svestan pojedinih negativnih komentara navodi da je na sajmu bilo mnogo zainteresovanih na njihovom štandu, a poenta knjige nije širenje mržnje, kako se na društvenim mrežama navodi, već prestavljanje činjenica sa napadnute strane.

- Deci je prilagođena tako što je izabrano 10 događaja koji su opisani kroz kratke romansirane priče (Oluja, obaranje francuskog miraža nad Republikom srpskom, naš obaveštajac Milanović dolazi do planova napada na SRJ i odlaže napad 6 meseci, Košare, Paštrik, lažne mete naše vojske, narod brani mostove, Rusi ulaze na aerodrom na KiM, monah Hariton na KiM...) prilagođene deci, bez krvavih scena, bez mržnje prema bilo kome, ali se prenosi deci tačno kako je bilo, znači istina kako je vidi većina srpskog naroda, a sve pokrepljeno činjenicama i dokazima. Na kraju knjige postoji dokumentarni deo o već poznatim istorijskim činjenicam oko NATO agresije: bombardovanje osiromašenim uranijumom, kasetnim bombama, bombardovanje civilnih ciljeva(bolnica obdeništa, mostova vozova, autobusa...), deca i civili ginu, mediska satanizacija srpskog narod oko Markala i Račka da bi se našao razlog za napad na Republiku Srpsku i SRJ, gde smo deci preneli nova saznanja o tome da je dokazano, i pisano, a neki učesnici su priznali da ono što su morali da pišu nije bilo istina, da deca znaju da mi to nismo uradili. Na kraju su navedeni i zapadni i istočni intelektualci koji su bili protiv napada na SRJ, da deca znaju da su svetski velikani bili protiv toga i pored svega - dodaje urednik.

Sve knjige ove izdavačke kuće imaju sličnu tematiku - prenose deci tradicionalne vrednosti, a najveću šažnju skrenule su upravo knjige patriotskog sadržaja. Miljević dodaje da je bitno predstaviti događaje iz ugla srpskog naroda.

- Treba da gaje u sebi ponos što pripadaju takvom narodu, a ne da rastu sa osećajem inferiornosti u odnosu na druge jer čitaju razne dokazane laži o našem narodu zbog kojih se osećaju loše. I na kraju, a ne  manje važno, da rastu u skladu sa tradicionalnim srpskim vrednostima, od kojih je ljubav prema slobodi jedna od najvažnijih - zaključuje urednik ove knjge.

Video: Na današnji dan NATO je bombardovao kinesku ambasadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    5. decembar 2022 | 14:30

    Ajte molim vas... Moja generacija gledala tifusare, secenje zaledjenih prstiju i kojesta u partizanskim filmovima. Bombardovanje i Kosare su deo istorije i treba da uce o tome. Bolje nego da citaju o tome kako se decak zaljubio u decaka....

  • BANDZI

    5. decembar 2022 | 14:04

    moja deca vec znaju da nas je nato pakt bombardovao, ne treba gurati zlocin pod tepih, nije to bilo pre 300 godina, to je skorija istorija Srbije i presedan posle drugog svetskog rata,

  • Nes

    5. decembar 2022 | 13:57

    Istinitiji naslov bi bio NATO protiv Srbije I Srpskih civilà! Mi njih nismo dirali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA