Grujičić: Ukinuti zakazivanje pregleda od 1. do 5. u mesecu, omogućićemo da bude tokom svih 30 dana

Dodala je da je digitalizacija, o kojoj je bilo reči i na sastanku kome je prisustvovala, za zdravstveni sistem Srbije veoma važna i da je bitno dovesti optički kabl do ambulantne u svakom selu

  • 9
SNS VLADA VUCIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je neophodno pre svega pojačati primarnu zdravstveni zaštitu, ali i da je potrebno ukinuti zakazivanje pregleda od prvog do petog u mesecu i omogućiti da se oni zakazuju tokom celog meseca.

- Ono o čemu prvo moramo da raspravljamo jeste zakazivanje pregleda od prvog do petog u mesecu, što pravi mnogo problema kolegama u domovima zdravlja. Ne vidim zašto se ne bi zakazivalo tokom celog meseca. Direktori ustanova moraju da obezbede da specijalisti budu dostupni našim pacijentima - rekla je Grujičić u izjavi novinarima posle konstitutivne sednica Saveza za zdravstvo u organizaciji NALED-a, prenosi Tanjug.

Dodala je da je digitalizacija, o kojoj je bilo reči i na sastanku kome je prisustvovala, za zdravstveni sistem Srbije veoma važna i da je bitno dovesti optički kabl do ambulantne u svakom selu.

Pošto je bilo reči i o kašnjenju kliničkih studija, ministraka je kazala da će na sve načine pokušati da se ubrzaju procedure i istakla da je na tom polju Ministartsvo već preuzelo odgovarajuće korake, samim tim što će se ubuduće sednice Etičkog komiteta održavati dva puta mesečno.

- Kada se dobiju svi neophodni papiri za odobrenje neke kliničke studije komitet će dati pozotivno ili negativno mišljenje i obrazloži ga ,a onda će to ići u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, gde ću sa direktorom dogovoriti da postoji spisak službenika koji su zaduženi da se to završi , tako da ćemo za mesec do 45 dana imati kompletno mišljenje da li se neka studija prihvata ili ne - kazala je Grujičić i dodala da odugovlačenjem Srbija gubi novac i inovativne lekove.

Ministarka je istakla da je završen "off-label" pravilnik tako da lekovi koji su se pokazali efikasnim mogu da se daju za bilo koju bolest kada konzilijum to odluči.

- To će za početak morati da prođe etički komitet, a sledeća faza je da se ukine komitet i ostanu na odlukama konzilijumima - kazala je Grujičić i navela da će zbog toga pod najvećim opterećenjem biti RFZO , ali i da će Ministartvo pomoći koliko može.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valdo

    5. decembar 2022 | 15:21

    Zato nisam mogao od 1og do 5og u mesecu da zakažem kod specijaliste i morao da odem kod privatne prakse.Uvek je bilo sve popunjeno!!!

  • 🙏

    5. decembar 2022 | 15:25

    OVA ŽENA CE VRATITI VERU U ZDRAVSTVO!

  • Nađa

    5. decembar 2022 | 17:09

    Ukinuti sva zakazivanja pregleda. Zasto maltretirati ljude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA