• 2

Ministar Martinović: Međuopštinskom saradnjom do unapređenja razvoja sistema lokalne samouprave

Martinović je naglasio da je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina preduzelo značajan broj aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave

 • 2
Ministarstvo državne i lokalne samouprave

MDULS

Međuopštinska saradnja od velikog je značaja za unapređenje razvoja čitavog sistema lokalne samouprave, pre svega kroz zajedničko efikasnije, ekonomičnije i svrsishodnije obavljanje poslova iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a sve u cilju pružanja kvalitetnijih usluga građanima, što je u fokusu celokupne reforme javne uprave“, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović na jubilarnoj 50. skupštini Stalne konferencije gradova i opština.

On je objasnio da osnova za uspostavljanje ovakvog tipa saradnje proističe iz značajnih razlika u kapacitetima jedinica lokalne samouprave, istakavši da se udruživanjem gradova i opština otvara prostor i za sprovođenje budućih procesa decentralizacije.

Martinović je naglasio da je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina preduzelo značajan broj aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave i jačanja kapaciteta gradova i opština, te da je, sa ciljem da ih dodatno motiviše za udruživanje, sprovelo tri javna poziva za podršku uspostavljanju ili razvoju postojeće međuopštinske saradnje, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju.

„Realizacijom prva dva javna poziva pružena je podrška uspostavljanju međuopštinske saradnje za ukupno 46 jedinica lokalne samouprave. Кrajem prošlog meseca okončan je treći javni poziv i očekujemo nastavak dobrog trenda podrške udruživanju opština i gradova“, rekao je ministar.

On je dodao i da je poslednjim izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi pitanje međuopštinske saradnje detaljnije razrađeno, čime su, kako je naveo, postavljene dobre polazne osnove za razvoj ovog instituta u budućnosti.

Uz pozdravna obraćanja predsednika SКGO i gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića i gradonačelnika Beograda u ime grada domaćina Skupštine Aleksandra Šapića, na događaju su se obratili i ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Urs Šmid, ambasador Švajcarske Кonfederacije u Republici Srbiji i Pjer Кošar, ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji.

Skupština SКGO je najznačajniji skup predstavnika lokalne samouprave tokom godine. Jubilarna 50. skupština organizuje se u okviru projekta „Institucionalna podrška SКGO – treća faza“, koji sprovodi SКGO, a podržava Vlada Švajcarske, a osnovna tema današnjeg događaja je uloga i značaj udruživanja gradova i opština u razvoju lokalne samouprave.

 

(Teletgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srbin

  7. decembar 2022 | 16:26

  Bože me sačuvaj ko nas sve vodi državu....

  2
  0

  Podelite komentar

 • Kalabic

  7. decembar 2022 | 17:28

  Vega je ovaj klempa ministar?au sta smo docekali I Kako smo propali kao drzava.SRAMOTA.Pa ovaj klempa prima vise Plata istovtemeno!!!Srbijo sa ovakvim si potonula do najveceg mulja I blatista.FUJ

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok