• 4

Piroćanaca ima sve manje, podaci iz porodilišta alarmantni: Lokalna samouprava rešenje vidi u vojsci

Broj stanovnika u 21. veku u Pirotu smanjen je za 18.000

 • 4
Pirot, panorama centar grada vidikovac

Foto: Shutterstock

Prema nezvaničnim rezultatima poslednjeg popisa, broj stanovnika u Pirotu u protekloj deceniji smanjen je za 8.000, odnosno za 13 odsto. U Okružnoj bolnici je ove godine rođeno najmanje beba od kada postoji porodilište. Lokalna samouprava formirala je komisiju koja treba da preispita mere populacione politike, navodi RTS.

Broj stanovnika u 21. veku u Pirotu smanjen je za 18.000. Podaci iz porodilišta takođe su alarmantni. Za 11 meseci ove godine rođeno je 70 beba manje, nego u istom periodu prošle godine.

- U pirotskoj bolnici sam od 1994. godine, kad je bilo preko 1.000 porođaja godišnje. Bilo je i 1.300, 1.400, da bi sada spali na manje od 400 porođaja godišnje - kaže načelnik ginekologije pirotske bolnice, doktor Vladan Đurov.

Sa sličnim problemima se suočavaju i razvijene evropske zemlje, pa demografi smatraju da teška ekonomska situacija nije jedini razlog za smanjenje nataliteta i odlazak mladih.

- U narednom periodu će morati svi, a posebno zemlje koje su u tranziciji, ozbiljno da preduzmu određene mere koje stimulišu ranije sklapanje brakova i veći broj dece. Demografi se očajnički bore da ponude najbolje rešenje i instrumente za pospešivinje i promovisanje porodičnih vrednosti i povećanja broja stanovnika - ističe nastavnik geografije Dragan Nikolić.

Lokalna samouprava formirala je komisiju, koja treba da preispita mere populacione politike. Konkretna pomoć zatražena je i od čelnika države. Grad predlaže povratak vojske i otvaranje fakulteta.

- Mislim da nekoliko konkretnih mera može da urodi plodom kada su Pirot i ovaj kraj u pitanju: to je da vratimo vojsku u Pirot. To je sa aspekta odbrambene i ekonomske, pa i sa aspekta populacione politike, sigurno dobra mera - kaže gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Već su donete dve nove mere, a izdvojeno je dodatnih 40 miliona dinara za predškolsku ustanovu, pa će sledeće godine biti ukinute liste čekanja za vrtić. Pirot je pristupio pokretu "3 plus", koji obezbeđuje povlastice za porodice sa troje i više dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • misa

  7. decembar 2022 | 23:55

  Bitan je Beograd i iza beograda prema subotici a jug Srbije izumire osim preševa bujanovca neznam nijedan grad južne Srbije u kojem se ne smanjuje stanovnistvo i to drasticno jer stanovnici se ne sele nego beže a neotvaraju se ozbiljne firme koje daju dobre plate koje bi zadržalo stanovnistvo a to se da uporediti Beograd gradi stadion metro a stanovnici juga Srbije 50% nema kanalizaciju po prigratskim naseljima asvalt i dosta toga

  12
  0

  Podelite komentar

 • Misko

  8. decembar 2022 | 07:06

  Tu su svi kod nas u Beogradu,ne brinite. Ovde se razmnozavaju,nije da ih nema .. nego su svi pobegli u grad

  1
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima