• 0

Dve devojčice zajedno sa planinarima posadile 600 sadnica crnog bora na Rudniku

Oni su na površini od oko pola hektara posadili 600 sadnica crnog bora, da bi se poboljšalo kroz naredne decenije veoma erodirano zemljište

  • 0
Planina

Foto: RINA

Planina Rudnik naziva se još i plućima Šumadije, a da bi uprkos seči stabala ona to još dugo i ostala potrudili su se planinari, među kojima su bile i dve devojčice. Oni su na površini od oko pola hektara posadili 600 sadnica crnog bora, da bi se poboljšalo kroz naredne decenije veoma erodirano zemljište.

- Sada je sa tih 600 sadnica popunjavano tamo gde se nije primilo prilikom prve sadnje koja je na tom prostoru bila tokom 2021. godine. Sledeće godine, u novembru je planski već određeno da imamo sličnu akciju na području sela Grbice. Sadnice su kupljene od strane Eparhije šumadijske u rasadniku JP Srbijašume, i one su stratifikovane potvrđene od strane nadležnog inspektorata. Pošumnjavano je planski u okviru šume manastira Voljavča - kažu u planinarskom društvu Žeželj.

Pre nekoliko godina je sprovedena slična akcija pošumljavanja u šumi manastira Kalenić. Oba puta u saradnji Planinarskog društva „Žeželj“ i lica koja se u Eparhiji šumadijskoj bave čuvanjem i upravljanjem manastirskim šumama – ovoga puta šumom na Rudniku iznad manastira Voljavča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok