• 4
 ≫ 

Oglasilo se Ministarstvo odbrane Republike Srbije zbog neistnitih interpretacija

, Telegraf
 ≫ 

Napominjemo da je svako konstruktivno kritičko mišljenje, više nego dobrodošlo

 • 4
Ruski tenk Terminator

Foto: Leonid Faerberg / Zuma Press / Profimedia

Povodom neistinitih i netačnih interpretacija izjave pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse u vezi sa uništenjem tenkova Ministarstvo odbrane Republike Srbije izdalo je saopštenje koje prenosimo u celosti:

Povodom neistinitih i netačnih interpretacija izjave pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse u vezi sa uništenjem tenkova, a radi istinitog obaveštavanja javnosti, ukazujemo da je na osnovu odgovarajuće odluke tadašnjeg ministra odbrane odobrena prodaja viškova naoružanja i vojne opreme posle uništavanja, kao sekundarne sirovine, što je i realizovano kroz Ugovor broj 2397-46-4-05 zaključen između Ministarstva odbrane (kao prodavca) i preduzeća "Remont-reprom" doo Čačak (kao kupca) kojim se prodavac „obavezuje da isporuči, a kupac da preuzme i plati 10.000 tona sekundarnih sirovina (furde) dobijenih od sledećih suvišnih i rashodovanih sredstava naoružanja i vojne opreme sa stoka Vojske Srbije i Crne Gore:

- tenk T 55 (svi tipovi) – 200 komada,

- oklopni transporter OTM 60 -121 komad,

- samohodno oruđe 90 mm M36 – 77 komada,

- haubica 122mm M38 – 88 komada,

- samohodni protivavionski top ZSU 57/2 mm – 36 komada

što ukupno iznosi 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema”.

Ističemo da je pomenuto naoružanje rashodovano, uništeno, isečeno i prodato u staro gvožđe u skladu sa odgovarajućim odlukama tadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Podsećamo, pomoćnik ministra je početkom ove godine na TV Pink, objašnjavajući da je mnogo bitnija činjenica da je naoružanje uništeno od toga gde je istopljeno, pojasnio i tehnologiju kako je to obavljeno i izjavio sledeće:

- Tenkovi nisu istopljeni u Železari Smederevo, ali su isečeni i oko 10.200 tona furde sa 500 šlepera je otišlo u Češku. Dakle, nije istopljeno u Železari Smederevo, ona nema tehnološke mogućnosti da topi tu vrstu čelika, ali je istopljeno najverovatnije u Češkoj, gde su bili sabirni centri za industriju čelika u Evropi koja je tu našu furdu u borbenim oklopnim vozilima otkupila - objasnio je pomoćnik ministra.

On je takođe u toj emisiji izjavio i da su tada napravljeni katastrofalni potezi, na primer, da su isečeni i protivavionski dvocevni topovi, 57 milimetara, na tenkovskoj šasiji što je i danas izuzetno perspektivno i oruđe i kalibar.

Tom prilikom je rekao da su nam ovi topovi ostali, drugačije bi se realizovali neki naši sadašnji planovi.

Podsećamo i da je u skladu sa odlukama tadašnjeg Generalšataba i Ministarstva odbrane uništena velika količina lakih protivavionskih prenosnih sistema, od toga 9.218 raketa 9M32M (strela 2M) i 420 komada lansera LM 9P58 (za strelu 2M).

Ističemo da je u domaćoj industriji razvijen postupak produženja životnog roka remonta i modernizacije strela 2M i da se preostale posle modernizacije koriste za dejstvo po savremenim vazdušnim pretnjama – pre svega raznim kategorijama dronova i da se za tu namenu smatraju vrlo perspektivnim, te bi kao jeftin i masovno primenjivan efektor, ove rakete danas bile od velike koristi za protivvazduhoplovnu odbranu naših trupa od ove aktuelne pretnje.

Osim toga, uništeno je i 23.132 lakog i streljačkog naoružanja.

Napominjemo da je svako konstruktivno kritičko mišljenje, više nego dobrodošlo, ali apelujemo na sve koji se pojavljuju u javnosti da ukoliko interpretiraju izjave pripadnika Ministarstva odbrane to rade tačno i istinito.

Pnrenosi nsuzivo.rs

Video: Stigao je i treći helikopter Super puma X-215 u bazu helikopterske jedinice MUP-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • milano

  8. decembar 2022 | 14:56

  Tenk 55 se pokazao za uličnu borbu u Siriji jedan od boljih naši stručnjaci prodaju tope!

  8
  4

  Podelite komentar

 • Fu*Keu

  8. decembar 2022 | 16:17

  Unislitli Srpsku vojsku i sad se kao pravdaju da je to sve bilo staro a neko zgrnuo dobre pare u svoj dzep da unisti nasu vojsku.......

  4
  1

  Podelite komentar

 • Nebojša Berak

  8. decembar 2022 | 18:57

  Tenkovi i jesu iseceni i vozeni za Češku i to sam svojim ocima gledao i znam i carinsku ispostavu gde ke radjen izvoz u Češku. Istopljeno je mnogo vise od 200 tenkova i to je neoborivo tacno i svako ko tvrdi da je manje bezocno laze i obmanjuje javnost.

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok