≫ 

Eparhija, zabrinuta, upozorava: Moguća je eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska dobija svakodnevno zabrinjavajuće vesti od svojih vernika

  • 0
Eparhija raško prizrenska, crkva Svetog Đorđa Foto: Shutterstock

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska upozorava da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod, posebno na severu i Velikoj Hoči i da može da dovede do eskalacije nasilja. Zbog toga eparhija apeluje na kosovske institucije na uzdržanost, jer se, kako ističe, politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom.

Povodom najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, posebno na severu KiM, tako i u Velikoj Hoči, Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska dobija svakodnevno zabrinjavajuće vesti od svojih vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na srpski narod, navodi se u saopštenju na sajtu te eparhije.

"Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje. Ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist", upozorava eparhija.

Apeluje na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi, kako se ističe, 23 godine jedva preživljavaju u getu.

Istovremeno, eparhija očekuje od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na preostali narod, koji, kako se navodi, "postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima".

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost.

"Svi postojeći problemi mora da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice", naglašava se u saopštenju eparhije.

Video: Dramatični snimci iz Velike Hoče: Građani stali ispred specijalaca ROSU, brane porodicu Petrović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA