Parfem, puna koverta, flaša pića, pa u bolnicu: Korupcija je treći najveći problem za građane regiona i Srbije

Resorno ministarstvo najavljuje donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije za narednih pet godina

  • 6
Bolnica korupcija flaša pića parfem koverta

Foto-ilustracija: Shutterstock

Korupcija je treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije. Na konferenciji "Procena rizika korupcije" rečeno je da su borba protiv korupcije i dalji razvoj institucionalnog okvira u toj oblasti i dalje ključni prioriteti vlasti u Srbiji. Iz Ministarstva pravde najavljuju izradu nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Parfem, puna koverta, flaša pića, pa u bolnicu. Ta rasprostranjena, za mnoge uobičajena pojava, slika je korupcije na mikro planu. Uz zdravstvo, građani, pokazuju istraživanja, kao najkorumpiranije vide sudstvo i policiju.

"Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije. Ona ne staje na granicama i protiv nje je borba moguća samo kroz međunarodnu saradnju. Misija OEBS-a ostaje posvećena podršci Srbiji. Korupcija uništava države, a mi želimo da Srbija bude snažna", kaže šef Misije OEBS-a Jan Bratu, prenosi RTS.

Snažna borba protiv korupcije počinje procenom rizika – saglasni su stručnjaci i predstavnici institucija. To, kažu, mora da se uradi analizom svih propisa i jačanjem profesionalnog integriteta zaposlenih u javnom sektoru.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić kaže da procena rizika od korupcije predstavlja sistemski alat koji se koristi sa ciljem da se identifikuju mesta osetljiva na korupciju i razvijaju delotvorne strategije za upravljanje tim rizicima.

"Cilj efikasnog upravljanja rizicima od korupcije je zaštita javnog interesa, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, blagovremeno pružanje adekvatnih usluga građankama i građanima kao i zakonito upravljanje javnim resursima", rekao je Sikimić.

Resorno ministarstvo najavljuje donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije za narednih pet godina.

"To je najznačajniji poduhvat na kojem Mnistarstvo pravde trenutno radi na polju borbe protiv korupcije, jačanje kapaciteta službe finansijske forenzike u Tužilaštvu za organizovani kriminal i drugim organima svakako ostaje jedan od prioriteta Ministarstva pravde", kaže ministarka pravde Maja Popović.

Podseća da je krajem prošle godine izmenjen zakon o sprečavanju korupcije. Te promene međunarodni izveštaji ocenili su kao korak napred uz napomenu da bi ono na šta se odnosi trebalo da se proširi i na nosioce najviših javnih funckija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    9. decembar 2022 | 02:26

    Takva nam je kultura.Ne moze da bude drugacije kad nas od malena uce tako...

  • Djole

    9. decembar 2022 | 05:44

    Jeste tačno, ali dozvoljeno je doktoru dati tj. častiti ga do 462 €, čini mi se. Mislim kroz poklone i sl. Viskić , parfem i druge sitnice samo kao ulaznica, plava koverta rešava skoriji termin operacije ili drugog tretmana. U suprotnom, bez koverte (a znamo svi kakav sadrzaj mora biti), čekajte 2-3godine ili TRAZITE PARCELU NA GROBLJU. Na žalost, ko ima para lečice se, ko nema neka mu je Bog u pomoc.

  • Petar

    9. decembar 2022 | 09:07

    Korupcija je u nasim glavama,nudimo i dajemo miloštu a da je i ne trazi neko misleci "bolje da damo pre nego što kaze koliko treba,"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA