≫ 

Od nedelje i 20 stepeni hladnije, stiže prvi sneg u gradove: Ovo je najnovija prognoza poznatog meteorologa

Od nedelje hladno uz moguće snežne padavine oko 13. decembra i oko 15. decembra

  • 1
ZIMA SNEG ZAVEJANI BEOGRAD VREMENSKA PROGNOZA

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Danas će biti osetno toplije vreme, uz južni vetar i kišu povremeno, dok već za vikend sledi jače pogoršanje, a u nedelju i osetno zahlađenje, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

- Od nedelje hladno uz moguće nove, verovatno snežne padavine, oko 13. decembra i oko 15. decembra. Otopljenje je moguće oko 16. decembra ali će verovatno biti kratkotrajno - piše on.

Što se tiče današnjeg dana, sa jačanjem uticaja sekundarnog ciklona jača južno strujanje uz osetno otopljenje. Tokom dana će biti promenljivo oblačno, na severu uz kraće sunčane intervale, dok će najviše kiše biti na jugu, jugozapadu u zapadu regiona.

- Prvog dana vikenda sekundaran ciklon ulazi u Jadran čime će njegov uticaj na vreme iznad nas jačati, te se tokom dana očekuje pretežno oblačno veme uz čestu pojavu kše, koja lokalno može biti i vrlo obilna. Na severu regiona južni vetar će oslabiti i prestati, dok će nad južnim delom i dalje biti jak južni, a nad većim delom Jadrana i dalje duvati jugo vetar. Dnevni maksimum i dalje visok od +8 do +15, lokalno i oko +17 stepeni Celzijusa. U nedelju će se centar ciklona izmestiti istočnije od nas te će se time otvoriti put za prodor veće količine osetno hladnijeg vazduha - najavljuje on.

Već u subotu kasno posle podne i u noći ka nedelji, planinski deo zapadne i severozapadne Hrvatske, zapadne i seveozapadne BiH može očekivati i konkrentije snežene padavine, lokalno oko 20 centimetara, dok bi nizije teg dela regiona trebale akumulirati od 3 cm do 7 cm snega.

- Istočnije bi u ponedeljak ujutro snega na planinama trebalo biti od 10 cm do 15 cm, lokalno i oko 20 cm, a u nizijama do 5 cm. Količina snega koja će pasti u nizijma će zavisiti od vremenskog okvira pojave padavina i jačeg zahlađenja, a to je nešto što će modeli moći kvalitetno proceniti verovatno tek u subotu ujutro. Od nedelje svakako osetno hladije uz maksimume od -3 do +3 stepena Celzijusa i biće delova regiona gde će se maksimum tokom celog dana zadržati ispod nule - piše Čubrilo.

Oko 15. decembra moguće su nove snežne padavine, dok bi zatim moglo otopliti te bi od 16.12, do 19.12 u nizijama bilo i kiše. Posle tog datuma bi ponovo moglo uslediti zahlađenje. Od nedelje bi moglo biti novih snežnih padavina, ali je sinoptika za taj period još uvek jako nestabilna i sve će biti jasnije kada ovaj jak ciklon za vikend pređe preko nas, zaključuje on.

Video: Najlepši prizor dana imali su oni kojima nije bilo hladno niti teško da se penju: Vrh Rtnja u ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA